Jaume de Viala is een Spaanse gitarist die al een aantal decennia meedraaide in jazzrockbands als Celobert Magic in Barcelona, een band die vooral akoestisch speelde en jazz en moderne klassieke muziek combineerde tot een spannende fusie.

Op zijn tweede solo-album, met de fraaie titel Calidoscopi Embruixat (Catalaans voor “achtervolgde caleidoscoop”)  maakt de Viala nog steeds muziek die moeilijk in een hokje te plaatsen is – jazzrock komt er misschien het dichtste bij in de buurt, maar hij speelt wel akoestische en klassieke gitaren, en de invloeden die je hoort komen ook uit het oosten van het Middellandse Zee-gebied.

Hij heeft voor dit album, waarvoor hij teruggreep naar eigen composities uit de jaren zeventig, een geweldige internationale band weten samen te stellen, met onder meer de geweldige Israëlische drummer Asaf Sirkis, gitarist (en medeproducer) Dusan Jevtovic, de Servische toetsenist Vasil Hadzimanov, de sublieme bassist Bernat Hernandez, percussionist Aleksander Petrov (uit Macedonië), allemaal topmusici die we al eerder op avontuurlijke en intelligente jazzrockalbums waren tegengekomen.

Jazzrock, Prog-Rock, Fusion, geef het maar een naam, hier hoor je gewoon virtuoze musici die het overduidelijk heerlijk vinden samen op muzikaal avontuur te  gaan, en wij mogen daar als luisteraar gelukkig van meegenieten. Wat wil een mens nog meer?

Luister hier naar een paar fragmenten: