Mondo Leone is de artiestennaam van Leon Giesen en staat eigenlijk voor “de wereld van Leon”. Die wereld is volstrekt uniek, want wat Giesen doet, doet niemand anders, op de hele wereld niet. Giessen combineert muziek en film op een volstrekt unieke en zeer bijzondere manier. Als je ooit een optreden van hem hebt gezien vergeet je dat je hele leven niet meer, dat verzeker ik je.

Dat klinkt alsof Mondo Leone iets heel spectaculairs is of doet, maar het bijzondere van Giesen is juist dat hij de wonderen heel dicht bij huis zoekt en oog heeft voor de kleine zaken die het leven de moeite waard maken. Daarbij weet hij die niet alleen goed te benoemen en er prachtige liedjes omheen te bouwen, hij zet je ook op een bijzondere, positieve manier aan het denken en zet je op het spoor van nog meer “kicks voor niks” (zoals Koot en Bie dat zo treffend noemden)

Een simpel voorbeeld van zijn nieuwe cd Van Voor is het nummer Mijn Top 5, waarin hij zijn vijf favoriete geluiden op een rijtje zet. In het fragment hieronder hoor je het begin van het liedje waarin hij “nummer 5” presenteert. Nummer 4 willen we hier ook nog wel verklappen – dat is de schoolmeester die zo mooi in zijn handen wreef als hij ging vertellen (“asl kind wou ik dat ik zulke droge handen had”). Als die twee je nieuwsgierig hebben gemaakt naar de Top 3 zul je toch echt de cd moeten aanschaffen. Het effect dat dit liedje op mij heeft is niet alleen dat ik geraakt wordt door zijn keuzes, maar dat ik in mijn hoofd meteen op zoek ga naar mijn eigen favoriete geluiden.

Zo weet Giesen een knusheid te bereiken die niets met kneuterigheid te maken heeft, maar alles met het intens kunnen genieten van de kleinste dingen in het leven. Een ander liedje begint met een jonge Leon die bij het kersen plukken zijn emmertje nooit vol kreeg omdat hij zelf alle kersen opat, waarop zijn opa hem liet fluiten. Want een brave, stille Leon betekende een Leon met een mond vol kersen. Dat liedje – Oud en Grijs (jaja) – gaat verder over kinderlijke genoegens, en ook daar zit veel herkenbaar klein genot tussen. Maar er staan ook wat prachtige liefdesliedjes op deze cd, zoals Wemelen, of een piepklein maar prachtig liedje over een kersverse papa en zijn huilende baby.

Intiem en klein, maar tegelijk is het ook een buitengewoon lekker en aanstekelijk popplaatje geworden. Feel -good music van de allerheerlijkste soort. Een absolute aanrader dus. En ga vooral ook eens rondkijken op de website van Mondo Leone en kijk daar eens naar wat filmpjes. En ga kijken naar die man als hij bij je in de buurt speelt. Je zult er geen spijt van krijgen, sterker nog – ik durf hier een absolute garantie voor een goed humeur af te geven. Doen dus!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.