Guido van Rijn heeft al eerder verzamel-cd’s samengesteld rond Amerikaanse presidenten, maar dit is de eerste die ik in handen kreeg en ik was zeer aangenaam verrast. De presidenten Nixon en Ford krijgen hier ieder een zeer ruim uur aan zwarte muziek die hun presidentschap min of meer bezingt. Dat wil zeggen dat er impliciet of expliciet commentaar geleverd wordt op de oorlog in Vietnam, op de Watergate-affaire, op de recessie en op de burgerrechten. Maar er staan ook verrassende liedjes op, bijvoorbeeld de Moon blues van Otis Spann, die zingt dat hij aan de ene kant apetrots is dat die Amerikaanse vlag daar op de maan wappert, maar dat de zwarten ondertussen nog steeds arm zijn, en dankzij die ruimtevaartmiljoenen misschien nog wat armer zijn geworden ook nog. Een cynisch liedjes dus.

Op de Ford-cd staat dan weer een nummer van Bobby Marchan dat oproept tot een vredelievende samenwerking tussen alle rassen: “Ain’t nothing wrong with Whitey” is een opmerkelijk lied in een radicaliserende tijd. Maar niet alleen de teksten van deze twee cd’s zijn opmerkelijk, ook de muziek is dat, want het vreemde is dat van Rijn hier liedjes bij elkaar heeft gebracht die voor mij vrijwel allemaal onbekend waren, en die ik hier voor het eerst hoorde, terwijl het vaak om ijzersterke nummers gaat. Te kritisch, en daardoor waarschijnlijk de radio nooit gehaald? Aan de kwaliteit van de nummers ligt het niet, want ik werd herhaaldelijk aangenaam verrast

Beide cd’s vormen eigenlijk het illustratiemateriaal bij het boek The Nixon and Ford Blues, waarin je meer achtergrondinformatie over deze turbulente periode in de Amerikaanse geschiedenis vindt (voor ons is vooral Vietnam en Watergate ons bijgebleven, maar in Amerika zelf speelde er nog veel meer) en de teksten van alle liedjes. En dat levert, naast een schitterend muzikaal cadeau, een magnifiek stukje secundaire geschiedenis op. Een absolute aanrader.

  • Guido van Rijn – The Ford and Nixon Blues – Agram Blues Books – ISBN 978-814715-2-7
  • President Nixon’s Blues – Agram Blues ABCD 2022
  • President Ford’s Blues – Agram Blues ABCD 2023

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.