Het slechte nieuws is dat ze ermee stoppen. Het goede nieuws is dat ze afscheid nemen met een fantastisch album, waarin ze nog één keer laten horen dat multiculti absoluut niet mislukt is. Deze muzikanten van zeer uitenlopende richtingen weten verschillende soorten muziek te fuseren tot een vanzelfsprkend klinkende vorm van wereldmuziek die je bergens anders hoort.

Voor een deel heeft dat te maken met de talenten van de drie mannen die de kern van de groep vormen – oude rot in het vak Ad van Meurs, singer/songwriter die de Americanakant inbrengt, bassist Anne-Maarten van Heuvelen die garant staat voor de blues- en rockinvloeden en Haytham Safia, de virtuoze oud-speler die de Arabische touch toevoegde. Die laatste toevoeging was wel essentieel, want ze konden daardoor terecht de term Arabicana claimen. Die drie hebben, wat je zou kunnen noemen, sterke persoonlijkheden, en die hebben ongetwijfeld af en toe gebotst (Haytham Safia noemde zijn nieuw project waarschijnlijk niet voor niets No Complications), maar voor ons als luisteraar pakte het allemaal geweldig uit.

De muziek is niet alleen uniek en nieuw, maar ook spannend, op het scherpst van de snede, lyrisch, melancholiek, ontroerend en meestal gewoon bloed- en bloedmooi. Je zit met open mond te luisteren hoe een nummer dat het ene moment met de zang van Van Heuvelen zeer Amerikaans klinkt even later Arabisch wordt met Haytham Safia als zanger. En het past, en klinkt onvoorstelbaar vanzelfsprekend.

De band, die naast de drie kernleden (die ooit voor een project van Productiehuis Oost-Nederland drie dagen samen in een kamer werden opgesloten met de opdracht samen muziek te gaan maken) bestaat uit Ankie Keultjes (zang) en Osama Maleegi. Die laatste speelde op de vorige albums alleen percussie, maar hier blijkt hij ook een uitstekende zanger en oud-speler. De fenomenale, ongekend soepele drummer Eric van der Lest vult de band tenslotte perfect aan. Gastmuzikanten zijn John Fullbright op banjo en Stefan Jankowski op gitaar. Special guests zijn zangeres Shereene Fauzi Danial en violist Morad Khouri.

Het resultaat is werkelijk verbluffend mooi, waardoor we met een brok in de keel afscheid nemen van deze unieke band. Drie fragmenten als bewijsmateriaal. Koop deze cd, want een mooier bewijs voor de rijkdom die de samenwerking tussen verschillende culturen kan opleveren kennen we niet.

  • No Blues – Hela Hela – CRS – ON (Productiehuis Oost Nederland) – CECD37

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.