De broertjes Rob en Bart Wijtman maken samen met Cok van Vuuren nu al behoorlijk lang unieke, intelligente feestmuziek, die gelukkig ook regelmatig op cd’s terechtkomt. Hun eerste cd The Carousel was meteen een voltreffer en het trio is ondertussen buitengewoon succesvol als leverancier van muziek voor televisieseries en reclamefilmpjes. Dat is niet zo gek, want daarvoor zoek je, als je een beetje slim bent, toch muziek die om te beginnen meteen aanspreekt, maar die mensen ook na twintig, dertig keer niet de keel uit gaat hangen. Ocobar maakt muziek die eigenlijk alleen maar leuker en beter wordt, en is dus perfect geschikt als herkenningstune voor de betere tv-serie.

Kamiki is ook weer een heerlijke verzameling. Zoals je in de literatuur superieure korteverhalenschrijvers hebt zijn de mannen van Ocobar superieure kortenummerschrijvers. Ze stoppen er namelijk zo veel in dat je voor elk nummer een tijd nodig hebt om het volledig te doorgronden. Er zitten niet alleen simpele kleine grapjes in, je wordt ook regelmatig op het verkeerde been gezet, en de melancholie zit er ook altijd, onder de oppervlakte. Geniale kortebaancomposities dus, die op het eerste gehoor soms mogen klinken als reclamedeuntjes, maar die dat genre ver overstijgen. Luister nog maar eens. Een sublieme aanrader.

Gasten zijn trompettist Eric Vloeimans, wereldkampioen fluiten Geert Chatrou, draaitafelmagiër DJ Git Hyper en verhalenverteller Eddy Kelly, en zij weten allemaal op hun eigen manier iets aan de vrolijke magie van Ocobar toe te voegen.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.