In het Hongaarse Transsylvanië, wat toch een beetje een mythisch gebied in Oost Europa is, ligt Bonchida, wat eigenlijk een familienaam is die verbonden is aan een paar dorpen en een graafschap. Graaf Banffy, gouverneur van Transsylvanië, was een van de opmerkelijkste Transsylvaanse figuren van de vorige eeuw. Hij onderhield onder meer een orkest dat de muziek moest verzorgen voor boerenfeesten, maar dat ook aan de behoeften van de lokale landadel moest voorzien. En ook als er grote feesten werden gegeven waarbij hoge gasten werden uitgenodigd werd het orkest geacht passende muziek te spelen.

Het Ökrös Ensemble brengt die muziek, waarbij de dansmuziek voor boerenbruiloften en die voor de adellijke partijen een kruisbestuiving onderging, en die verder eigenlijk nergens meer te horen is, weer tot leven, en dat levert bloedstollend mooie, soms prachtig schurende muziek op. Bonchida Maal Drie, want er leefden drie ethnische groepen, die elkaars vieringen bezochten en die elkaars gewoontes kenden. Bovendien schuiven er hier een aantal periodes in elkaar, en wordt er gebruik gemaakt van de klassieke rondo vorm, met symmetrie.

Maar dat kan allemaal een mooi theoretisch interessant verhaal opleveren en buitengewoon verantwoorde maar tegelijkertijd saaie muziek. Het mooie is nu, dat je het hele verhaal meteen vergeet als je de muziek hoort, want die sleept je onherroepelijk en genadeloos mee. Passie, melancholie, maar ook feest en diepgang. En het is muziek die zo mooi in elkaar zit dat je er eindeloos naar kunt blijven luisteren. Adembenemend, bloedstollend  mooi. Zeldzaam.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.