“Ik zal helaas een rood lint om uw trap moeten spannen want u mag vanaf nu niet meer naar boven, dat is te gevaarlijk. Ik moet uw bovenverdieping onbewoonbaar verklaren”.
Met deze mededeling van de bouwkundige van het door onze advocaat ingehuurde expertisebureau was onze nachtmerrie pas echt begonnen.

Vertrouwd bedrijf
We werden beiden 70 jaar in 2022 en wilden nog één keer een grote verbouwing doen, de bovenverdieping zou helemaal toekomstbestendig worden zodat we veilig en comfortabel in ons huis zouden kunnen blijven wonen als we ouder worden. De offerte werd gevraagd bij een ons vertrouwd installatiebureau waar we al 30 jaar naar volle tevredenheid zaken mee deden. De eigenaar vertelde dat hij zijn bedrijf verkocht had en stelde bij het bezoek aan ons zijn opvolger voor. Bij het bespreken van de offerte zei de nieuwe eigenaar dat hij een bouwbedrijf in Nieuwegein had waarmee hij het isoleren snel kon doen met een bouwploeg die in ploegendienst zou gaan werken.
We hadden gespaard en met een bouwdeposito van de bank zouden we het kunnen realiseren.

piepschuimisolatie

Start
Op 15 juni 2022 was het zover, we hadden de hele bovenverdieping leeggemaakt, de inventaris was opgeslagen bij een verhuisbedrijf. We sliepen, omdat het maar voor even zou zijn, op de bank en een matrasje op de grond.

Stilgelegd
Op 26 juli 2022 hebben we de werkzaamheden stilgelegd omdat we grote twijfels hadden over het geleverde werk. De bouwploeg is hier niet geweest, het werk werd gedaan door de aannemer zelf, een vriend en een stagiaire. We kwamen erachter dat de aannemer geen bouwbedrijf met 12 medewerkers had, zoals hij beweerde, maar een klusbureau van één persoon. Na een ingebrekestelling die geen verbetering beloofde schakelden we onze rechtsbijstandsverzekering in en kregen we een advocaat. Deze liet een bouwkundige van een expertisebureau de bovenverdieping inspecteren. De aannemer was bij de inspectie uitgenodigd, maar kwam niet.

De expert constateerde onder meer:

  • Doorgezaagde, dragende balken die zo instabiel waren geworden dat er instortingsgevaar was ontstaan,
  • Het gebruikte isolatiemateriaal voldoet niet aan de norm, is te dun, brandgevaarlijk en was verkeerd aangebracht zonder brandwerende, vochtdoorlatende folie.
  • Wanden en deurposten staan scheef, en op meerdere plaatsen meer dan twee cm uit het lood.
  • Elektriciteit- en loodgieterswerk zijn afgekeurd.

Het advies:
Alles slopen, de balken vanuit de woonkamer vervangen en repareren, nieuwe vloer leggen, isoleren en dan de bovenverdieping verbouwen zoals gepland.

Onder de radar
Het rapport kon niet worden overhandigd omdat de aannemer inmiddels geen vaste woon- of verblijfplaats meer had. Hij bleef onder de radar tot 31 mei 2023, waarna hij een schikkingsvoorstel deed van €10.000. Voor ons is dat onacceptabel, we hebben hem al tweederde van de offerte betaald.

De stand van zaken
We wonen nu al 15 maanden in een vernield huis, slapen nog steeds op aan elkaar gebonden logeerbedjes in de woonkamer die onveilig is. We krijgen bij de bank geen nieuwe lening. De rechtszaak kan nog jaren duren, en dan moeten we nog afwachten of er geld te halen is. Wij moeten verder, we zijn gepensioneerd, we hebben AOW en een klein pensioen.

Tenslotte
We hebben inmiddels een nieuwe (betrouwbare) aannemer gevonden die ervoor kan zorgen dat we vóór de winter weer veilig in ons eigen bed op de bovenverdieping kunnen slapen.
We hebben daarvoor € 70.000 nodig. Help ons!

https://www.gofundme.com/f/p695f-onbewoonbaar-verklaard