Als je, net als ik, altijd dacht dat alle liedjes uit Sesamstraat net als het programma zelf wel uit Amerika zouden komen moet je absoluut eens naar Vriendjes voor altijd luisteren. Vijfendertig Nederlandse liedjes met muziek van Henny Vrienten, ter gelegenheid van 35 jaar Sesamstraat, en dat is inderdaad één groot feest. Heb je kinderen of kleinkinderen in de Sesamstraatleeftijd dan is de aanschaf van boekje met cd verplicht, maar grijp iedere smoes (oppaskind, buurkinderen, wat dan ook) aan om dit juweeltje aan te schaffen, want dit is geweldig leuk voor iedere muziekliefhebber, van welke leeftijd dan ook.

Luister bijvoorbeeld eens naar het magnifieke moderne oerhollandse draaiorgelliedje met een rare twist dat Vrienten maakte voor Mijn Broer, of voor het heerlijk exotisch huppelende Gasfornuis. De teksten zijn van verschillende schrijvers, en er zitten heerlijk absurde kunststukjes tussen, en ook liedjes die in Amerika het beeldscherm waarschijnlijk nieteens gehaald zouden hebben, zoals Ieniemienie’s Onderbroek.

Vrienten neemt ook kinderen duidelijk serieus, en dat betekent dat je hier liedjes hoort met onverwachte ritmes, bijzondere arrangementen en intelligente wisselingen. Muziek die je rustig vaker kunt draaien (en ouders van kleine kinderen weten hoe zeldzaam dat is – de meeste muziek voor kinderen ben je als ouder al snel meer dan beu) en die er zelfs leuker van wordt.

Kortom – Vriendjes voor altijd laat horen en zien dat Sesamstraat nog steeds tot de absolute top behoort, en Henny Vrienten laat horen dat hij ook in het hondsmoeilijke gebied van de muziek voor kinderen een absolute topper is. Een absolute aanrader!

  • Vriendjes voor altijd – 35 Nederlandse liedjes uit Sesamstraat – Met muziek van Henny Vrienten – Uitgeverij Rubinstein – ISBN 978-9047-610380

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.