Tess and the Chiefs is een band die muziek maakt die wat lastig te omschrijven is – frisse, stevige pop, rock, jazzy, met western swing invloeden, maar echt muziek van nu. Zangeres Tess Gaerthé en haar tweelingbroer Joël zijn negentien, net als gitarist Dusty Ciggaar. Diens broer, drummer Darryl, is zelfs nog jonger, maar als je dat niet weet zou je niet zeggen dat deze band nog zo jong is, want met name Tess is een zangeres met een ongewoon doorleefde stem, die bovendien met een bijzondere timing en frasering zingt. Daarnaast weet ze ook sensueel te zingen, luister maar eens naar het fragment uit Night Time dat we hier laten horen.

Het debuutalbum van de band, dat in de studio van producer Erik Spanjers in Eindhoven is opgenomen (zijn broer Roel Spanjers speelt hier als gastspeler overigens fantastisch orgel), nodigt uit om heel veel fragmenten te laten horen, want dit is een band die heel veel kan, en ik heb in mijn enthousiasme de neiging je veel facetten te laten horen. Ik beperk me hier tot een stukje uit het openingsnummer City waarmee ze meteen stomend van start gaan, dan Jazzy Girl, waarin Joël laat horen dat hij weer een geheel eigen zangstijl heeft en waar Tess laat horen dat ze een fenomenaal mooie tweede stem neer kan zetten, dan het sensuele Night Time waar Tess laat horen dat ze ook magnifiek kan scatten en dat ze swingt als de hel, en tenslotte het adembenemend mooie slotnummer – Songs of Beauty, Tess alleen met gitaarbegeleiding, een echt kippenvelliedje.

Als hidden track staat dit laatste nummer er in een schetsmatige banduitvoering nog een keer op, en dan kun je ook horen hoe goed die eerste keuze was. Time Warp is een album van absolute wereldklasse en Tess is een fabelachtige zangeres waar we nog heel veel van gaan horen. Caro Emerald, aan de kant – hier komt Tess!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.