Het Orchestre International du Vetex komt in 2004 min of meer toevallig tot stand als gevolg van een sociaal project waarvoor in een leegstaande textielfabriek in het Belgische Kortrijk een theaterstuk met muziek wordt georganiseerd. Dat was bedoeld als een eenmalig avontuur, maar de vijftien muzikanten kunnen het zo goed met elkaar vinden dat ze verder gaan als het Orchestre International du Vetex. Het orkest bestaat uit Vlamingen, Walen en Fransen die communiceren in een mengeltaal die ze zelf Flamoek noemen. Hun tweede album, Flamoek Fantasy, een geweldige, energieke mix van Belgische fanfare en Balkan Brass, is een groot succes, maar de groep ontwikkelt zich nog steeds.

De afgelopen twee jaar werd er veel gespeeld in het voormalige Joegoslavië, een land dat nog steeds verscheurd is door de oorlog. Er wordt steeds met gasten gespeeld, een zangeres, een accordeonist, een trompettist – het worden Balkan Banquets, terwijl het orkest steeds beter en beter wordt. Er wordt Balkanrepertoire gespeeld, maar ook Italiaanse tarantella’s en veel prachtige zelfgeschreven nummers. De groep knalt van het podium, met steeds een tomeloze positieve energie, die een grotere indruk maakt dan je wellicht zou vermoeden.

Jelena Milušić, opgegroeid in Mostar, gevlucht naar Canada, teruggekeerd en weer weggegaan, eerst naar Serajewo, tenslotte, omdat ze de depressief werd van de naargeestige, drukkende sfeer in die steden, naar Berlijn, vertelt dat ze eerst niet begreep dat dit Belgische orkest die zware, drukkende Balkanmuziek leuk vond. Maar ze realiseerde zich al snel dat de band de beladenheid en de zwaarte niet voelde, maar aangesproken werd door de energie. Zelf voegden ze er nog humor aan toe, en Jelena zegt dat Vetex haar de muziek van haar eigen land weer heeft teruggegeven.

Mix Grill is een fantastische doos met twee dvd’s en een cd. Van die cd laten we drie willekeurige fragmenten horen, maar het is vooral voor de dvd’s dat je deze doos moet aanschaffen. De eerste dvd bevat het concert dat de band met hun Balkangasten gaf in de Stadsschouwburg van Kortrijk in mei 2010. Een concert waar je alleen maar breed grijnzend en voluit genietend naar kunt kijken en luisteren. Magnifiek. De band is echt tot wereldniveau gestegen, en de positieve energie die ze uitstralen is absoluut onweerstaanbaar.

De andere dvd is op een andere manier al net zo leuk, want je vindt hier vier verschillende documentaires over de band die veel duidelijk maken over de aantrekkingskracht van het samenspelen met mensen die je anders nooit ontmoet zou hebben. Ze vinden elkaar in de muziek, maar er is meer. Als een van de componisten van de band vertelt over de sociale magneet van de groep die steeds overhoop lag met de virtuoze trompettist laat hij er na een fantastisch concert zijn diagnose op los, en zegt tegen de trompettist: “Jij bent een heel sterke yin, maar een yin heeft ook een yang nodig, en hij is jouw yang”. Een mooi voorbeeld van een positieve, optimistische instelling die blijkt te werken, want de band is werkelijk fenomenaal op alle fronten.

Iedereen die denkt dat multi-culti onzin is moet hier naar luisteren en kijken, want deze band laat mooi zien dat  het geheel veel meer kan zijn dan de som der individuen. Een Mix Grill die laat zien dat een mix van vele nationaliteiten een ongehoorde muzikale rijkdom kan opleveren. Kijk op hun site voor een visueel voorproefje en bestel meteen deze box. Een absolute aanrader.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.