The Watchman is de artiestennaam waarmee Eindhovenaar Ad van Meurs op bescheiden schaal wereldfaam verwierf als singer/songwriter in het Americana-genre. De kenners waarderen hem zeer en hij heeft een vaste kern fans die alles wat hij doet warm waarderen. De laatste jaren heeft hij zijn horizon behoorlijk verbreed, onder meer door een verrassende samenwerking met een oud-speler uit het Midden Oosten en een bluesman uit Arnhem, waarmee hij samen de volstrekt unieke arabicanaband NoBlues vormt, maar ook verder was hij bij heel wat zijprojecten betrokken.

En nu ligt er het album Over The Top dat bijna een reactie lijkt op de soms toch wat gecompliceerde relaties die de muziek van NoBlues zo spannend maakten, want dit is een uitermate relaxed album, hoewel er zeker niet slordig of lui gespeeld wordt. Integendeel zelfs, want er wordt hier met hoorbaar veel plezier en lekker scherp gespeeld door iedereen. De vrienden die van Meurs hier om zich heen heeft staan zijn zeker niet de minsten – Stephan Jankowski op akoestische, Spaanse en elektrische gitaren, Theo Wijdeven op bas, de onvoorstelbaar soepel drummende Sjoerd van Bommel, Marjan Cornille zingt mee en speelt gitaar, Jos Beeren speelt tenorsaxofoon en niemand minder dan het jonge Belgische accordeonwonder Sophie Cavez speelt de sterren van de hemel.

En dit keer moeten we toch ook echt even nadrukkelijk de onvolprezen Ankie Keultjes vermelden, die hier niet alleen zingt, maar die ook, net als bij NoBlues en alle andere producties van de Watchman, achter de knoppen zat. Opnames, mix, productie, alles. De vrouw die normaal in de schaduw opereert, maar die ondertussen wel zorgt voor dat magnifieke eindresultaat.

En de muziek, die is misschien nog het beste te omschrijven als Europeana of zoiets, een geheel eigen mengeling van folk, country, pop, jazz en een vleug wereldmuziek, melancholiek en ontspannen, vol aangename droefenis. De titel “Over the top” verwijst overigens niet naar liedjes die net over de rand van de goede smaak kukelen, maar naar de kreet waarmee soldaten in de Eerste Wereldoorlog de loopgraven werden uitgejaagd, en de Watchman probeert er hier bovendien subtiel mee te verwijzen naar het muzikantenbestaan.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.