Ik zit op dit moment tussen twee banen. Ik probeer nu via allerlei wegen aan werk te komen. Vandaag vervolgen we onze speurtocht via de website Werk.nl

werk punt nl
De radiospotjes voor werk punt nl zijn enthousiast. Als je werk zoekt, of werknemers zoekt, moet je naar de website van het Centrum voor Werk en Inkomen, dan vind je elkaar zo.
Twee maanden geleden heb ik me aangemeld bij de site, en mijn cv aangeboden, in de hoop dat er inderdaad iets mee zou gebeuren. Vervolgens hoorde ik helemaal niets. Een bezoekje aan het CWI werkte ontnuchterend, maar ik wou toch nog eens goed kijken naar de site.

Ik zoek…
Dit keer nam ik de ingang van de werkgever die een personeelslid zoekt. Het begin is dan al vrij moeizaam. Je moet een beroep intikken, of een steekwoord, en dan verschijnt er een zogenaamd dropdown-menuutje waaruit je het juiste beroep moet kiezen. De omschrijving die mijn vak het dichtste benadert is dan “communicatiedeskundige”, hoewel dat eigenlijk veel te vaag is. Maar goed, je moet kiezen, dus we kiezen voor deze omschrijving.

Honderd kandidaten
Ha! Er verschijnt een opwekkende tekst: “Werk.nl heeft 100 kandidaten voor u gevonden”! Prachtig! Ze worden in plukjes van vijf gepresenteerd als “communicatiedeskundige”, met af en toe een “voorlichter” ertussen. Verdere gegevens zijn woonplaats en gewenste arbeidstijd (in de meeste gevallen 40 uur). Om meer te weten moet je dus elke individuele kandidaat aanklikken. Sommige kandidaten blijken zich dan met naam en toenaam voor te stellen met verhaal en cv, anderen presenteren zich anoniem.
Het voelt als zoeken naar een speld in een hooiberg. Onbegonnen werk dus, en ik zou als potentieel werkgever na drie kandidaten zonder enige twijfel afhaken.

Oerwoud
In dit geval wou ik toch nog even kijken of ik mijn eigen cv nog terug kon vinden. Doordat de woonplaats vermeld werd zou dat makkelijk moeten zijn, maar helaas. Ik heb mezelf niet gevonden. Misschien was ik wel nummer honderd-en-één, waardoor ik niet meer in beeld kwam. Ik begrijp nu waarom de medewerkster van het CWI die ik eerder deze week sprak zo cynisch was over deze site. Het is dus inderdaad een oerwoud van anonieme cv’s waar niemand enige baat bij heeft.
Dus haal die misleidende en daardoor buitengewoon irritante spotjes maar gelijk van de radio.