worlds fair gardens

- cathy jean maloney
world's fair gardens
- shaping america's landscapes

Universitaire uitgeverijen geven soms boeken uit die je anders nooit in de boekhandel zou vinden, en die vertellen dan verhalen waar je anders nooit achter zou zijn gekomen.

World's Fair Gardens is zo'n boek, dat laat zien dat de grote wereldtentoonstellingen die in de tweede helft van de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw werden georganiseerd grote invloed hebben gehad op de landschaps- en parkarchitectuur in Amerika.

Wij kennen hier voornamelijk de wereldtentoonstellingen die in Europa hebben plaatsgevonden, maar er zijn er ook behoorlijk wat in de Verenigde Staten georganiseerd, sommigen met groot succes.

Het waren niet alleen de plaatsen waar de laatste technische snufjes te zien waren en waar grote kunsttentoonstellingen georganiseerd werden, en waar architecten hun laatste inzichten mochten laten zien, ook landschapsarchitecten mochten groot uitpakken, en ook zij konden dan van de laatste technieken gebruik maken.

De tuinen en parken die bij die wereldtentoonstellingen in onder meer Chicago, San Francisco, Buffalo, Philadelphia en New Orleans werden gepresenteerd lieten ook voor het eerst buitenlandse planten en bloemen zien, zoals de Engelse rododendrons in Philadelphia of Mexicaanse cactussen in New Orleans, en Japanse tuinen op bijna iedere wereldtentoonstelling.

Want vergeet niet dat een wereldtentoonstelling ook competitie betekende - ieder land moest laten zien dat het nog beter en mooier voor de dag kon komen dan een ander land.

In dit boek laat Maloney bovendien zien dat de wereldtentoonstellingen cruciaal geweest zijn in het doorvoeren van allerlei ingrijpende vernieuwingen. Om te beginnen moest er al een oplossing gevonden worden voor het vervoer van planten over lange afstanden. Dan was er de glasloze kas in 1884, een koud opslagsysteem in 1904 en modernistische glazen schuttingen in 1940.

Dit boek is interessant voor zowel landschapsarchitecten, tuiniers, hoveniers, stadsplanners als geschiedkundigen, voor iedereen die van openbare parken houdt en voor iedereen die van dit soort geschiedenis houdt. Rijk ge´llustreerd, zoals dat heet, met mooie verhalen.

 

 

centennial mirror

1876 - Philadelphia - Centennial Exhibition - de nadruk lag op de nieuwe trends en de nieuwe technieken.

chicago, 1893

Chicago, 1893, World's Columbian Exposition - parkarchitectuur werd hier blijvend be´nvloed.

buffalo, new york

Buffalo, New York, 1901, Pan-American Exposition

terug naar de startpagina van moors magazine