Les Glaneurs et la Glaneuse van de Franse regisseuse Agnes Varda is een documentaire over mensen die afval rapen. Het gaat dan om mensen die aan het eind van de markt de achtergebleven groente meenemen, mensen die na de aardappeloogst de achtergebleven aardappelen rapen, mensen die uit het grof vuil nog bruikbare zaken redden, enzovoorts. Varda filmt intuïtief en associatief, maar op de een of andere manier wordt het toch nergens een rommelige film. Varda filmt vooral met buitengewoon veel liefde, en dat straalt de film dan ook van begin tot eind uit. De mensen die ze aan de hand van het thema portretteert worden ook met aandacht en liefde neergezet. Je ziet ook hoe ze het vertrouwen wint van een groot aantal mensen aan de rand van de samenleving, en dan blijkt dat verreweg de meesten met een zeker respect in het leven staan. De manier waarop ze zich moeten redden is vaak ten hemel schreiend, maar niemand is verbitterd, iedereen redt zich, ondanks alles.

De enigen die er wat minder goed uitspringen zijn de jonge krakers (vreemd genoeg ook altijd met grote honden) die zich alleen lijken af te zetten, en die geen enkel gevoel voor respect of fatsoen lijken te hebben. Maar dat zijn echt de uitzonderingen. Het opmerkelijke van de film is dat je juist zelf ook respect gaat opbrengen voor de mensen die aan de uiterste rafelrand van de samenleving weten te overleven dankzij het afval van diezelfde samenleving. En iedereen blijkt ook zijn eigen geschiedenis en zijn eigen verhaal te hebben.

Dankzij Total Film kunnen we nu de dvd van die film kopen, en daar is een tweede film aan toegevoegd die Varda twee jaar later maakte, waarin ze de meeste hoofdrolspelers nog een keer bezoekt. Die tweede film is een absolute extra aanbeveling waard. Samen vormen ze een heel bijzondere film die nog heel lang in je hoofd na blijft spelen. Een heel bijzondere aanrader.

  • Agnes Varda – Les Glaneurs et la Glaneuse – Total Film