In Nederland en Vlaanderen wordt Nederlands gesproken, maar verder zien we vooral een wereld van verschil. Die komt nog het duidelijkst naar voren als we naar de televisie kijken. In Nederland hebben we door de verzuiling al heel lang een wat merkwaardig aanbod. België doet het, zeker de laatste jaren, aanzienlijk beter en verrassender. We willen het hier vooral even hebben over gevoel voor humor. In België zijn de laatste tijd behoorlijk wat verfrissende programma’s op de buis verschenen die gemaakt bleken te zijjn door het onafhankelijke productiecollectief Woestijnvis. Verfrissend onder meer vanwege de lichtelijk oneerbiedige humor, die overigens niet te vergelijken is met de botte, ietwat dommige shockeerhumor van Hans Teeuwen en consorten. De Belgen gaan verder, blijven scherper en vooral subtieler.

De pogingen die gedaan zijn om een paar succesvolle Vlaamse tv-programma’s in Nederland over te doen waren stuk voor stuk tenenkrommend slecht. Zo probeerde de suffe NCRV-presentatort Sjors Fröhlig een paar jaar geleden het meesterlijke Alles Kan Beter over te doen. Het vriendelijkste wat je daarover kunt zeggen is dat het juiste fingerspitzengefühl ontbrak.Dat geldt ook voor Man Bijt Hond, dat in Nederland redelijk goed gewaardeerd wordt, terwijl de Nederlandse versie net dat beetje scherpte mist dat de Belgische versie echt leuk maakt. Vergelijk ze maar eens door op één dag zowel de Hollandse als de Vlaamse versie te bekijken.

Dat geldt vooral ook voor de quiz De Slimste Mens Ter Wereld. De ironie van die titel ontging de Nederlanders blijkbaar, want hier heet dezelfde quiz De Slimste. Punt. Tja. De deskundoloog die in de Vlaamse versie vooral de kandidaten op het scherpst van de snede afkat (waarbij je soms een golf van ontzetting door het publiek voelt gaan, omdat het wel érg op het randje is) geeft in de Nederlandse versie alleen wat lollige feitjes rond de vragen. Bovendien heeft Linda de Mol, die hier quizmaster is, ook niet maar een heel klein beetje gevoel voor humor, waardoor je om de paar minuten je gekromde tenen met geweld moet bevrijden uit hun benarde positie. Al met al levert het een ronduit gênante situatie op, want het is tamelijk ontluisterend hoe een lekker scherpe, licht valse quiz hier is omgebouwd tot een suf vragenuurtje.

(oktober 2006)