De film Blueberry is een tijd geleden geflopt, maar toen ik onlangs de dvd kreeg ging ik er toch even handenwrijvend voor zitten, want ik ging er van uit dat de film gemaakt was door een fan van de strip, en dan kan er in principe niet zo heel veel misgaan, zou je zeggen. Welnu, alles wat het stripverhaal Blueberry zo aantrekkelijk maakte is volledig uit het zicht verdwenen in de filmversie.

Spanning bijvoorbeeld, en dan vooral ook spanning die door suggestie wordt opgeroepen. In de film een hoop suggestieve beelden, maar spannend wil het absoluut nergens worden. De Blueberry in de strip, die uiterlijk overigens zeer veel wegheeft van de Franse acteur Jean Paul Belmondo (tot en met de gebroken neus toe, waar Blueberry zijn Indiaanse naam aan te danken heeft), is een zwijgzame, maar intelligente, doortastende man. In de film is het een domme, onnozele sukkel geworden. De originele Blueberry kwam weliswaar steeds in de problemen, maar was absoluut geen onnozelaar. Dat is hij hier wel.

De film is losjes gebaseerd op de verhalen De Mijn van Prosit en Het Spook van de Goudmijn, maar het karakter dat er voor zorgde dat de strip ook nog humoristisch was, de ouwe goudgraver Jimmy, is in de film niet terug te vinden. Humor is zelfs helemaal nergens in de film terug te vinden. Het verhaal is zeer losjes op genoemde strips gebaseerd, maar feitelijk is er een soort van new-ageverhaal van gemaakt, met wijze indianen (Blueberry is hier door indianen gered en gedeeltelijk opgevoed) en sterke visioenen en hallucinaties die na het drinken van een geheimzinnig indianendrankje tevoorschijn komen.

Aan die hallucinaties is nog het meeste aandacht besteed. Soms heb je het gevoel dat je zit te kijken naar een totaal geflipte animatiefilmmaker die geprobeerd heeft een zo griezelig mogelijke animatiefilm te maken. Die animaties duren eindeloos, en op den duur heb je het gevoel dat de film gemaakt is met maar één publiek voor ogen – blowende ex-hippies. Wellicht dat je, als je stevig geblowd hebt of zeer dronken bent, deze film optimaal kunt waarderen. Dan zit er vast ook de diepgang in die nu vooral gesuggereerd wordt, maar die mij volledig ontgaat.

Al met al een film die haaks staat op de geest van de geestige en tegelijkertijd spannende strips. Daarom een kleine waarschuwing voor fans van de strips, die net als ik verheugd uitkeken naar de verfilming van die strip – niet kopen.

  • Blueberry – een film van Jan Kounen