Ed van der Elsken is een Nederlandse fotograaf die wereldberoemd is. Zijn foto’s en zijn fotoboeken worden voor fikse bedragen verhandeld sinds zijn dood. Zijn filmwerk is lang wat onderbelicht gebleven, maar zijn films zijn nu op drie dvd’s verkrijgbaar en dat zijn absolute aanraders, niet alleen voor de fans van de fotograaf Ed van der Elsken, maar ook voor filmliefhebbers, want de films maken een onuitwisbare indruk.

Op de dvd My Amsterdam vinden we alle films en filmpjes die van der Elsken in en rond Amsterdam maakte, en de rauwheid van zijn aanpak en de snelle montage, waarbij hij als een razende door de straten van Amsterdam lijkt te rijden tussen de bedrijven door, zorgen ervoor dat de films nog steeds de aandacht vasthouden.

Maar er is nog iets anders, dat goed tot zijn recht komt in de film Een Fotograaf Filmt Amsterdam, die bijna een uur duurt. Als je ziet hoe overrompelend onbevangen en sympathiek hij op iedereen afstapt, en hoe mensen daardoor gecharmeerd raken, dan raak je ook aan het geheim van de foto’s van van der Elsken – dan zie je precies waardoor zijn foto’s zo goed zijn, hoe het kan dat hij zo vaak een grote mate van intimiteit weet te bereiken zonder dat je het gevoel krijgt dat je een voyeur bent in andermans leven.

De Verliefde Camera bevat twee dvd’s met tien films en vierhonderd foto’s, en hier vinden we onder veel meer de aangrijpende afscheidsfilm van de fotograaf, die hoort dat hij kanker heeft en de laatste maanden van zijn leven en zijn gezin wil vastleggen. Zelfs hier weet hij op een buitengewoon indringende manier heel dicht op de huid van de kijker te komen, terwijl de camera de allerlaatste maand weg blijft. Er zijn grenzen, zelfs voor van der Elsken. Maar hij springt net zo gemakkelijk in andermans leven als in zijn eigen leven met de camera, en dat levert een aantal verbluffende films op, die je, als je ze eenmaal gezien hebt, nooit meer zult vergeten.