Toen ik hoorde dat Herenleed op dvd verschenen was, was ik zeer aangenaam verrast, maar ook een beetje bang dat het na al die jaren een beetje zou tegenvallen. Het was een televisieserie uit de jaren zeventig en tachtig, en misschien zou het allemaal wel zeer gedateerd aandoen. Het boek met de teksten uit Herenleed koester ik al heel lang, maar ik was eigenlijk bijna vergeten hoe die teksten, die op zichzelf uitstekend overeind blijven, gepresenteerd werden. Dat viel alleszins mee.

Sterker nog – het weerzien was verbijsterend leuk. Armando en Cherry Duyns schreven de  absurdistische teksten van Herenleed, en die teksten werden eerst gebracht door twee heren die gespeeld werden door Ton Lensink en Erik van Ingen. Uit die drie eerste afleveringen van Herenleed krijgen we op de vijfdelige dvd Herenleed Compleet een ruime selectie te zien, maar echt leuk wil het dan nog niet worden. Berend Boudewijn haalde beide schrijvers ertoe over het zelf te gaan doen, en dat bleek een gouden greep. De teksten blijken dan enorm aan kracht te winnen door de lichaamstaal van met name Armando (met de nét iets te korte broek) en vooral ook de timing, de toon en de uitspraak van beide heren.

Herenleed blijkt, als we nu kijken, zijn tijd ver vooruit te zijn geweest. We kunnen in ieder geval constateren dat de mannen van Jiskefet heel goed naar Herenleed gekeken hebben, maar het niveau van Armando en Duyns hebben ze maar zelden gehaald. De fantastische absurde teksten blijken maar een onderdeel van de aantrekkingskracht te zijn. We zien bijvoorbeeld ergens het doek opengaan, een man neemt een glas water van een tafeltje, drinkt dat glas duidelijk hoorbaar leeg, het doek gaat weer dicht en de beide Heren becommentariëren vervolgens de zojuist voorgevallen “gebeurtenis”. Is dat leuk? Ja, dat is heel erg leuk. En als je van Jiskefethumor houdt – het wemelt van dit soort scenes.

En het bijzondere is – het blijft vijf dvd’s lang heel erg leuk. Het is overigens ernstig af te raden meer dan één aflevering per avond te bekijken, want er zitten zoveel krankzinnige dialogen en vreemde sketches in één aflevering dat je al snel het gevaar loopt een overdosis op te lopen. Laat een aflevering eerst even bezinken voor je de volgende tot je neemt, dan geniet je optimaal. De humor van Herenleed is overigens niet simpelweg als “lollig” te kenmerken, daar is het allemaal net te subtiel en te (hoe zal ik het zeggen) ernstig voor. Er zijn ook vele aandoenlijke en zelfs aangrijpende momenten. Glimlachen, grijnzen, lachen, bulderen en een brok in de keel wisselen elkaar regelmatig af, en ook dat maakt het een bijzondere serie. Humor wordt hier serieus genomen, wat absoluut niet wil zeggen dat er niet gelachen mag worden.

Liefhebbers van Monty Python en Jiskefet kunnen deze dvd-box (vijf dvd’s) ongezien aanschaffen voor de sympathieke prijs van nog geen 55 euro.

  • Herenleed Compleet – Basta 30-9138-2