Soms word je zomaar ineens verrast door een dvd die je nooit van zijn leven met een Nederlandse ondertiteling had verwacht. Akira Kurosawa was een Japanse cineast die wereldberoemd was in Japan en die verder vooral door collega-regisseurs hogelijk gewaardeerd werd, en door het Filmhuispubliek – zo heb ik dertig jaar geleden ook kennis gemaakt met Kurosawa. De eerste film die ik van hem zag was Rashomon, en ik was zeer zwaar onder de indruk – van deze man wou ik elke film zien die hij gemaakt had. Dat is me redelijk gelukt, al waren de omstandigheden niet altijd optimaal. Het Groninger Filmhuis, dat op de maandagavond altijd in de mooiste zaal van Groningen draaide (Camera aan het Hereplein), en waar je de prachtigste films kon zien voor een rijksdaalder, moest verhuizen naar een klein rotzaaltje, waar je bovendien de volle mep moest betalen voor een kaartje. Maar goed, van de beste Kurosawa-films heb ik toch onder ideale omstandigheden mogen genieten. Ik heb het dan over Ikiru, over De Zeven Samurai en vooral over Dodeskaden, al begreep ik dat die laatste eigenlijk geflopt is in Japan.

Het Nederlandse Total Film brengt nu een hele reeks van de beste films van de meester uit in Nederland, in zeer fraai vormgegeven boxen van vier dvd’s per keer. In de eerste doos vinden we naast Seven Samurai en Ikiru ook Sanjuro en Yojimbo, allebei ook juweeltjes.
In de tweede box die half november verschijnt zit tot mijn onuitsprekelijke vreugde Rashomon. Deze film mag wat mij betreft in de Top Drie van de lijst Beste Films Aller Tijden. Als je van een ingenieus verhaal houdt (neem bijvoorbeeld The Usual Suspects) waar ook nog eens een zeer meeslepende film van gemaakt is, moet je deze beslist een keer zien. Je zult met terugwerkende kracht wat meewarig naar een aantal Hollywoodfilms kijken die overduidelijk op dit meesterwerk geïnspireerd zijn, want ze kunnen er eigenlijk geen van alle echt aan tippen. Subliem. we gaan het verhaal hier niet uit de doeken doen, maar het komt er op neer dat één en hetzelfde verhaal vanuit verschillende gezichtspunten verteld wordt. De film is nu wat trager dan ik me herinnerde, maar blijft zeer goed overeind. Dat het een zwartwitfilm is blijkt ook geen enkel bezwaar, want Kurosawa kan als geen ander zonder kleur werken.

Een ander meesterwerk dat we in de tweede box vinden is The Hidden Fortress, dat volgens de verhalen de inspiratie voor George Lucas’ Star Wars leverde. Voor Kurosawa’s begrippen is dit een lichte film (niet dat de rest echt hinderlijk zwaar op de hand is…), maar dat maakt hem zeker niet minder goed. En als je hem ziet begrijp je waarom Lucas onder de indruk was. Ook hier overigens weer een fenomenale hoofdrol van Toshiro Mifune. Eigenlijk is het gewoonweg zo, dat Kurosawa geen slechte film gemaakt heeft, en daarom is het fantastisch dat er nu achter elkaar maar liefst twaalf van zijn films op dvd verschijnen. Zoals gezegd zijn de boxen schitterend vormgegeven, al kun je de films ook los kopen.
De filmaanrader van de maand, wat mij betreft.
De eerste box is al een tijdje verkrijgbaar, de tweede verschijnt zometeen en de derde komt begin 2005, en daar zal ook Dodeskaden in zitten. Dat vind ik persoonlijk zijn allermooiste film. Wat Playtime voor Tati was, is Dodeskaden voor Kurosawa – een film zonder rechtlijnig verhaal, waarin de geschiedenissen verteld worden van een aantal mensen die bij elkaar in een krottenwijk wonen. Zeer, zeer indrukwekkend. We hebben dus ook nog iets om ons op te verheugen.

De Kurosawa Collectie – Total Film

Volume 1 (reeds verschenen)

 • Seven Samurai

 • Ikiru

 • Yojimbo

 • Sanjuro

Volume 2 (verschenen op 16 november 2004)

 • Rashomon

 • Drunken Angel

 • The Hidden Fortress

 • High and Low

Volume 3 (verschijnt maart 2005)

 • Throne of Blood

 • Stray Dog

 • The Bad Sleep Well

 • Dodeskaden