Het unieke radioprogramma A Prairie Home Companion is het onderwerp van de laatste film van Robert Altman, maar er zijn in 2004 ook filmopnames gemaakt van de opnames van een speciale aflevering ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van de radioshow. Dat leverde een dvd op met ruim twee uur aan heerlijk materiaal. Het radioprogramma, dat op papier misschien wat oubollig aandoet, blijkt in werkelijkheid geen filmverhaal nodig te hebben. Je zit werkelijk twee uur te genieten van de droge humor van gastheer Garrison Keillor, van de meer dan voortreffelijke muziek, de idiote hoorspelletjes (met twee oude heren die ter plekke de meest fantastische geluidseffecten creëren), en van het deel dat in de film helaas ontbrak, de monoloog van Keillor over het denkbeeldige plaatsje Lake Wobegon.

Garrison Keillor is de man die al dertig jaar de show draagt. De hele radioshow is gedrapeerd rond zijn verhalen, die per aflevering zo’n twintig minuten duren. Die verhalen spelen zich meestal af in het plaatsje Lake Wobegon dat zich in het midwesten van de Verenigde Staten bevindt, aan de rand van de prairie. Keillor heeft een milde droge humor die niet alleen in de show goed werkt. Als je zijn verhalen naleest zijn ze nog steeds buitengewoon. De pure kwaliteit van Keillor is dus voor een groot deel bepalend voor het succes van de show, maar ook zijn perfecte neus voor goede muziek. En voor anderen met kwaliteiten.

Een ander onderdeel van het succes is het feit dat de show voor een live publiek wordt opgenomen. Geen eindeloze overdubs, geen geknip en geplak, maar gewoon, meteen raak – wat we doen krijg je ook te horen. Om dat dertig jaar vol te houden moet je wel een topteam om je heen verzamelen, anders red je dat nooit. De volstrekt ontspannen, maar tegelijkertijd buitengewoon alerte Keillor zorgt er steeds voor dat de show vlekkeloos verloopt. De dvd laat perfect zien waarom die show nou precies zo goed is. Het is feitelijk een doorsnee aflevering, en na afloop begrijp je dat er een heel divers publiek elke week weer aan de radio gekluisterd zit voor twee uur pure knusradio. Het pure genieten. Een absolute aanrader.