Er komen steeds meer klassieke televisieseries op dvd uit. De voordelen zijn legio – geen reclameblokken, de lachband kan in de meeste gevallen worden uitgezet, en vaak krijg je er ook nog wat extra’s bij. En, niet onbelangrijk – je kunt de series nu in de juiste volgorde bekijken. Als we zien hoe met name de commerciële zenders met series omspringen is dat misschien wel het belangrijkste voordeel.

Een van de leukste Amerikaanse series die ik ken is Quantum Leap. Het idee is simpel en geniaal tegelijk. De wetenschapper Dr Samuel Beckett (Sam) heeft een machine ontwikkeld waarmee hij door de tijd kan reizen. Hij stapt in de Quantum Leap Accelerator als het ding nog niet helemaal af is en springt in het lichaam van iemand die in de problemen zit. Hij kijkt aan het begin van elke aflevering in de spiegel en ziet dan zelf een vreemd gezicht. Wij zien steeds Scott Bakula die in elke aflevering iets moet rechtbreien dat fout dreigt te lopen. Zijn enige hulp is Al Calavacci, gespeeld door Dean Stockwell, die hem als hologram kan bijstaan. Dat zijn dan ook meteen de enige twee vaste hoofdrolspelers. Aan het eind van elke aflevering heeft Sam een probleem opgelost en springt hij in het volgende lichaam. Het geniale zit hem in het feit dat je met deze formule alle kanten op kunt, en daar hebben de makers van deze serie dan ook uitgebreid gebruik van gemaakt. In de eerste afleveringen springt Sam steeds in het lichaam van een blanke man, maar later wordt hij onder meer een zwarte vrouw, een man met het syndroom van Down, een chimpansee, enzovoorts.

Sam kan alleen maar springen binnen de tijdsspanne van zijn eigen leven, maar dat betekent dat de kijker avonturen voorgeschoteld krijgt die vier decennia omspannen (vanaf 1953), waarbij we een breed beeld krijgen van die periode. Je zou het science fiction kunnen noemen, maar de serie is ook grappig en spannend, en de twee hoofdrolspelers zijn heel goed, en zorgen ervoor dat het geen rommelige van-alles-watserie wordt.

De openingstekst van elke QuantumLeap-aflevering vat de serie heel mooi als volgt samen:
“Trapped in the past, Dr. Beckett finds himself leaping from life to life, putting things right that once went wrong, and hoping each time that his next leap will be the leap home…”

Eigenlijk is Quantum Leap, net als Northern Exposure, een mooi voorbeeld van inventieve knustelevisie.
Het eerste seizoen is zojuist op dvd verschenen.

quantum leap op dvd