Preston Sturges was een van de eerste Hollywoodregisseurs die zijn eigen scripts schreef. Hij wist precies wat hij wou, en speelde zijn acteurs zelf alle rollen voor, tot en met de handgebaartjes. Zijn films zijn bijzonder grappig en altijd politiek incorrect. Een goed voorbeeld van een van Sturges’ komedies is The Miracle of Morgan’s Creek, die in 1943 gemaakt werd, en die goed laat zien hoe inventief Sturges de Amerikaanse censuur omzeilde. In deze film wordt de spot gedreven met het huwelijk, met de Amerikaanse moraal, met politieagenten en soldaten en vooral ook met de censuur.

Zo mocht er geen drank gedronken worden in films, terwijl de heldin na een afscheidsfeestje van soldaten die naar de oorlog vertrekken ontdekt dat ze niet alleen getrouwd maar ook zwanger is, terwijl er op dat feestje zogenaamd alleen maar limonade is gedronken. Ze stoot haar hoofd, waardoor ze wat duizelig wordt, en later in de film horen we een sergeant tegen zijn soldaten zeggen “Als ik net zoveel van die limonade van jullie had gedronken als jullie zou ik er nu niet zo fris bij lopen”.

Je kunt je voorstellen dat de gezonde Christelijke Amerikaanse gezinnen die de film toendertijd in de bioscoop zagen zich toch wat ongemakkelijk hebben gevoeld toen ze zich realiseerden waar ze precies om zaten te lachen. De film is, zoals alle films van Sturges, heel erg leuk, terwijl hij vrijwel ongemerkt alle normen en waarden van het Amerika van toen ondergraaft en belachelijk maakt. Knap en geraffineerd, maar het maakt zijn films zeker niet minder leuk.

Het zou jammer zijn om de clou van deze film te verklappen, maar het draait uit op een spectaculair happy end waarbij schijnheiligheid een hoofdrol speelt.
Veel van Sturges’ films zijn op dvd te vinden voor soms bespottelijk lage prijzen, dus trakteer jezelf eens op een van zijn verrassende verhalen.