Goed nieuws voor liefhebbers van goede televisieseries – het eerste seizoen van Northern Exposure is op dvd verschenen. Er is wel het een en ander op de dvd af te dingen (het eerste seizoen duurde bijvoorbeeld niet zo lang, en had prima met het tweede gecombineerd kunnen worden), maar voor de liefhebbers is dit toch een heel mooi begin.

Northern Exposure is het verhaal van een gehucht in Alaska, waar de nodige eigenaardige bewoners er voor zorgen dat de verhalen steeds bijzonder zijn. Het begint met dokter Joel Fleischmann die de beurs waarmee hij in New York studeerde moet afbetalen door een tijd als dokter in Alaska te werken. Hij denkt dat hij daar in een grote stad terechtkomt, maar het blijkt het gehucht Cicely te zijn. Daar begint meteen een soort haat/liefde verhouding met de pilote Maggie, terwijl Fleischmann ongevraagd een Indiaanse als assistente krijgt. De burgemeester van het dorp is de ex-astronaut Maurice, het café wordt gerund door een onwaarschijnlijk koppel (hij is vijftig jaar ouder dan zij), de plaatselijke radio-deejay maakt niet bepaald doorsnee-radio, de half-Indiaanse Ed wil graag filmregisseur worden en correspondeert daarom met alle grote regisseurs van deze tijd. Enzovoorts. De verhalen zijn altijd apart, met veel humor, echte mensen, fraaie muziek en ongewone situaties.
Er zijn ooit honderdentien afleveringen gemaakt (tot Joel Fleischmann weer terugkeerde naar New York), en de serie is ooit op een wat slordige manier uitgezonden door een van onze commerciële zenders.
Nu dus zonder reclameblokken. Heerlijk. Een van de beste televisieseries ooit.

Waarom is die serie zo bijzonder? Dat is eigenlijk moeilijk uit te leggen, maar het heeft er mee te maken dat de vrij ongewone personages in het dorp door iedereen geaccepteerd worden, en dat ze ook overtuigend overkomen. Zo kan deejay Chris rustig een filosofieweek houden waarin hij het lokale radiostation gebruikt om filosofische teksten voor te lezen en zelf rustig te mijmeren. Maurice komt dan op een bepaald moment wel de zaak even overnemen om gewoon weer eens wat muziek te draaien die hij leuk vindt, maar toch… Dezelfde Chris is ook kunstenaar, en op een bepaald moment heeft hij een enorme katapult gebouwd waarmee hij de piano van Maggie de lucht inschiet. Dat is dan meteen het hoogtepunt van een magistrale aflevering. In een andere aflevering wordt er een geheimzinnig pakketje in het dorp afgeleverd, dat uiteindelijk, ondanks protesten van dokter Fleischmann, geopend wordt. Het blijkt om het pakketje van een kind te gaan dat al de hele wereld is over geweest en waar de bewoners van Cicely iets kenmerkends van hun plaats bijstoppen om het pakketje weer door te sturen. Elke aflevering heeft zo’n apart verhaal dat net weer wat extra’s krijgt door de buitengewone, maar toch gewone mensen die in Cicely wonen.

Nog een paar opmerkingen over de dvd’s die nu verkrijgbaar zijn. Het eerste seizoen telt vreemd genoeg maar acht afleveringen, terwijl je toch ruim veertig dollar moet betalen voor de drie dubbelzijdige dvd’s. Dat geldt ook voor het tweede seizoen dat maar zeven afleveringen bevat op twee enkelzijdige dvd’s, maar dat net zo duur is. Bovendien is een deel van de originele muziek vervangen door muzak, omdat het anders, volgens de televisiemaatschappij (Universal), allemaal nog duurder zou moeten worden. Het derde seizoen telt dan gelukkig wel de gebruikelijke tweeëntwintig afleveringen, maar is vreemd genoeg niet duurder. Geen optimale manier van uitbrengen dus. Desalniettemin gaat het hier nog steeds om een van de beste televisieseries die ooit gemaakt zijn. En mocht je met het derde seizoen willen beginnen, dan is de kans zeer groot dat je toch uiteindelijk die eerste twee seizoenen zult willen aanschaffen.

maggie's piano wordt gekatapult...