We keken naar het tweede seizoen van de Amerikaanse televisieserie How to get away with murder toen er een nieuwe speler in beeld kwam die me vaag bekend voorkwam. Het ging hier om Wallace Mahoney, de directeur van een enorm miljoenenbedrijf en een echte schurk, en vooral zijn stem deed een belletje rinkelen, maar het duurde een paar afleveringen voordat ik door had dat ik naar Adam Arkin zat te kijken, de man die in de reeks Northern Exposure de onvergetelijke bijrol vervulde van Adam, oftewel Big Foot, een vuilgebekte, smerige man die in de bossen woonde maar af en toe opdook om te komen koken in het plaatselijke restaurant, want hij was eigenlijk een wereldberoemde chef-kok. Maar het uiterlijk en het karakter van deze twee mannen konden niet meer van elkaar verschillen. Tamelijk verbijsterend.

Adam Arkin als Adam, alias Big Foot, in Northern Exposure

 

Adam Arkin als Wallace Mahoney in How to get away with murder

 

Het deed wat denken aan de acteerprestaties van Bruce Weitz, die in de reeks Hill Street Blues de straatagent Mick Belker speelde, altijd met een dikke sigaar, altijd grommend naar zijn arrestanten, altijd in smerige kleren, en als hij met een arrestant achter zijn bureau zat ging steevast de telefoon waarop hij opname met “Hi ma…” – als arrestant moest je dan vooral niet lachen.
Dezelfde Bruce Weitz speelde in NYPD Blue, een bijna vergelijkbare serie over de politie in New York, een keer een gastrol als chique, bijna nuffige advocaat, met strikje en al. Totaal onherkenbaar, maar meesterlijk gespeeld.

Bruce Weitz als Mick Belker in Hill Street Blues

 

Bruce Weitz in een iets andere rol