ton ouwehand harry bannink, toonzetter
Het schrijven van een biografie is niet zo eenvoudig als het lijkt. Ik hou erg van biografieën, maar ik ben herhaaldelijk ernstig teleurgesteld doordat de biografen eigenlijk, als het er op aankwam, niets van hun “onderwerp” bleken te begrijpen. Het pijnlijkst ondervond ik dat toen ik alle boeken van de Britse schrijver JL Carr gelezen had, en eigenlijk alleen de biografie nog overbleef. De biograaf bleek niets van de man begrepen te hebben. Als je zijn boeken had gelezen kende je Carr eindeloos veel beter dan na het lezen van deze gortdroge biografie waaruit een doodsaaie man oprees. Dat is het ene uiterste. Je hebt ook de biografen die juist op zoek zijn naar het drama en de sensatie in het leven van degene wiens leven ze willen beschrijven, en ook daar krijg je vaak een buitengewoon vertekend beeld. Een biograaf die gewoon keurig chronologisch het leven van de geportretteerde noteert zou dan wellicht de ideale biografie opleveren, maar ook dat is zeker geen garantie voor succes.
Komen we bij Ton Ouwehand en zijn biografie van Harry Bannink die nadrukkelijk geen biografie wordt genoemd, maar dat feitelijk wel degelijk is. De vorm die Ouwehand gevonden heeft is perfect toegesneden op Harry Bannink, een man die elke Nederlander van een bepaalde leeftijd kent door zijn liedjes – alle liedjes die met Annie MG Schmidt geassocieerd worden werden bijvoorbeeld door Bannink gecomponeerd. Ja Zuster Nee Zuster, Het Schaep met de Vijf Pooten, en verder de Film van Ome Willem, Wim Sonneveld, De Stratemaker op Zee Show, JJ de Bom, Sesamstraat, Klokhuis, Joost Prinsen, en te veel om op te noemen. Zelfs mensen die een bloedhekel hebben aan Nederlandstalig repertoire houden van de liedjes van Bannink.
Wat heeft Ouwehand nu gedaan? Hij heeft mensen uit het leven van Bannink, liefhebbers, kenners en beroemdheden geïnterviewd en zo een alternatief, bijna zijdelings portret van Bannink gemaakt, waarbij elk hoofdstuk wel een apart liedje lijkt. Daardoor raak je onder meer doordrongen van de hoeveelheid liedjes die Bannink in zijn leven gecomponeerd heeft, van de gigantische kwaliteit, de veelzijdigheid en de invloed die al die liedjes hebben gehad en nog hebben.
Daar komt nog bij dat je in de loop van het boek ook een steeds beter beeld krijgt van de aardige man die Bannink geweest moet zijn. Het is wat dat betreft de perfecte biografie, want Ouwehand strooit de feiten bijna achteloos tussen de tekst, zodat je bijna ongemerkt een vrij compleet beeld krijgt van het leven en vooral ook het werk van Harry Bannink. Knap, en zeer leesbaar.
Ik laat je hier drie bladzijden lezen uit een willekeurig hoofdstuk (8), zodat je een beetje een beeld krijgt van de manier waarop Ouwehand het aanpakt.
De ondertitel van het boek is overigens “hommage aan een geniale liedjesmaker”, en daar is geen woord teveel aan gezegd. Graag meer van dit soort biografieën!
- Ton Ouwehand – Harry Bannink, toonzetter – AfDH – ISBN 9789072603562
- Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: Harry Bannink, toonzetter
© Ton Ouwehand 2017 AFdH Uitgevers