Dichters van het Avondland van Benno Barnard heeft na verschijnen in 2007 nauwelijks aandacht gehad in de pers. Eerlijk gezegd begrijp ik dat wel een beetje. Ik heb het boek nu al een paar maanden in huis, en ik lees er zeer regelmatig in, maar heb het nog steeds niet uit, en kan er hier dus feitelijk geen volwaardige recensie van geven. Toch ga ik een poging doen.

Benno Barnard schrijft op een bedachtzame, zolgvuldig formulerende manier die voor iemand als Arnon Grunberg, die Barnard een suffe schrijver noemde, een gruwel is. Als je van “grote stappen snel thuis” -teksten houdt ben je hier dus niet aan het juiste adres. Het omslag en de titel van het boek zijn ook niet echt gekozen om jonge lezers te trekken, lijkt het. Dat is jammer, want voor iedereen die van poëzie houdt is dit een boek waar je maanden, en misschien zelfs jaren, plezier van kunt hebben.

Barnard stelt steeds op een rustige manier een dichter aan je voor, en komt vervolgens met een keuze uit de gedichten van de betreffende dichter. Die gedichten blijken, door de introductie van Barnard, meteen al veel toegankelijker te zijn dan je wellicht had verwacht. Sterker nog, Barnard weet je op een kalme maar overtuigende manier mee te krijgen in zijn enthousiasme.

Dat betekent dat je, telkens als je een hoofdstuk gelezen hebt, je eerst nog een aantal keren de door Barnard gekozen gedichten herleest, en in zeer veel gevallen op speurtocht gaat naar meer werk van de dichters die Barnard in alle bescheidenheid naar voren heeft geschoven. Het gaat om voor mij onbekende namen als Emile Verhaeren en Nelly Sachs, maar ook om beroemdheden die ik weliswaar van reputatie kende, maar niet persoonlijk, om het zo maar te zeggen. TS Eliot bijvoorbeeld, of WH Auden, Georg Trakl en René Char. Maar ook de dichters waar ik al eerder wat van gelezen had, zoals H Marsman of Czeslaw Milow en Joseph Brodsky, worden hier op een manier gepresenteerd die de ogen net iets verder opent.

Het betekent dat Dichters van het Avondland je aan het lezen krijgt, en dat er werelden van dichters voor je ontsloten worden op een hele subtiele en onnadrukkelijke manier. Buitengewoon geschikt dus voor iedereen die bereid is tijd vrij te maken voor de kalme manier waarop poëzie genuttigd dient te worden.

  • Benno Barnard – Dichters van het Avondland – Uitgeverij Atlas ISBN 90 450 0809 2