
the chinese dream
De Chinese droom uit de titel van dit boek ziet er als volgt uit: China verklaarde in 2001 vierhonderd nieuwe steden te willen bouwen tot 2020, dat betekent twintig nieuwe steden per jaar. Dan heb je het dus over waanzinnig ambitieuze plannen, die je je ook nergens anders dan in China kunt voorstellen.
Want wat betekent dat voor een land? Voor de boeren die geacht worden naar die steden te verhuizen? Voor de complete organisatie van een land? Hoe langer je er over doordenkt hoe meer vragen het bij je oproept.
Het boek The Chinese Dream ziet er al net zo ambtieus uit als de plannen zelf – het is een zwart, massief blok van een boek, maar als je het opendoet ben je meteen verloren. Je wordt al bladerend het boek ingezogen, en je gaat bijna als vanzelf de teksten lezen. Het boek laat je bijna voelen wat er nodig is om een project van deze orde tot een goed einde te brengen – een heleboel organisatie, een flink stuk chaos en improvisatiekracht, en enorm veel doorzettingsvermogen.
Het boek fascineert van begin tot einde, onder meer omdat het zo gevarieerd is, en je het gevoel krijgt dat de Chinese droom van alle kanten belicht en onder de lamp gehouden wordt. De lezer begint ook al snel de opwinding te voelen die je moet bevangen als je met zo’n project bezig bent. Er is veel beeld, er is veel illustratie, en het boek is op een fenomenale manier vormgegeven, exact aansluitend op het waanzinnige project dat hier een gezicht krijgt.
China komt, dankzij de Olympische Spelen, op verschillende manieren in de publiciteit, maar dit was deze maanden met grote voorsprong het verrassendste dat ik onder ogen kreeg. Ik kreeg er zowaar bewondering voor de Chinezen en hun onstuitbare optimistische aanpakmentaliteit van. Natuurlijk is het nuttig China kritisch te blijven volgen, maar als je dit boek leest realiseer je je ook dat het land op meerdere manieren fors in beweging is, en persoonlijk ben ik, samen met de Chinezen, behoorlijk optimistisch over hun toekomst. Als je bijvoorbeeld denkt dat de Chinezen alleen met vervuilende energie bezig zijn moet je eens naar het project Solar Forest kijken.
Hiernaast zie je een paar willekeurige voorbeelden van dubbele pagina’s uit het meer dan zevenhonderd bladzijden dikke boek. Daaraan kun je zien dat de vormgeving overal op zijn minst verrassend te noemen is. Het zou me dan ook niet verbazen als ook dit boek van Uitgeverij 010 weer tot de best vormgegeven boeken van dit jaar zal worden gerekend.
-
Neville Mars & Adrian Hornsby – The Chinese Dream (a society under construction) – 010 Uitgevers
-
Kijk ook eens op de site van Mars en Hornsby