Er zijn Groningers die alles van de Ploeg even geweldig vinden. Ik hoor daar duidelijk niet bij – ik vind dat er veel slechte schilderijen zijn gemaakt door gerenommeerde Ploegschilders, en ik vind ook dat er vaak te kritiekloos mee omgesprongen wordt. Over een boek met de titel Harry Cock en de Ploeg ben ik dan ook niet bij voorbaat enthousiast, al volg ik Cock al twintig jaar omdat ik het een bijzonder goede fotograaf vind. Ik werd al een stuk nieuwsgieriger toen ik zag dat het boek werd uitgegeven door Philip Elchers. Alle boeken van Elchers zijn zo overduidelijk met liefde gemaakt dat ik het boek nu in ieder geval zeker wou bekijken.

We kunnen kort zijn – het is een prachtig boek geworden. De Stichting Oude Groninger Kerken nam het initiatief. Ze wilden, omdat ze vijfendertig jaar bestaan, iets bijzonders doen, en Philip Elchers heeft vervolgens Harry Cock en de Ploeg gecombineerd. Cock is gelukkig eigenzinnig te werk gegaan, en heeft een aantal verrassende foto’s gemaakt van oude Groninger kerken. Die foto’s staan steeds over de gehele linkerpagina in duotone afgedrukt, waardoor de, voor de leek zwartwitfoto’s, optimaal tot hun recht komen. Op de rechterpagina vinden we steeds een Ploegschilderij van dezelfde kerk, met informatie over die kerk en informatie over dat bepaalde schilderij en de kunstenaar.

Belangrijk hierbij is, dat de keus van de schilderijen meer dan voortreffelijk is te noemen – er zit geen zwak werk tussen (behalve misschien het al te simpele kerkje van de heilige Werkman), en dat maakt het boek extra aantrekkelijk. Voor mij zaten er in ieder geval een paar verrassend mooie schilderijen bij.

De vormgeving is zoals we van Philip Elchers gewend zijn – tot in de kleinste details perfect. We hebben het dan bijvoorbeeld over de manier waarop de informatie over de pagina’s verdeeld is – voorbeeldig. Een boek dat je met zeer veel genoegen inkijkt, maar dat ook nog eens uitnodigt tot lezen.

jannes de vries - kerk van huizinge

dubbele bladzij

bladzijde over de a-kerk

Voorbeeld van de vormgeving – de eerste alinea (vetgedrukt) bevat alle relevante informatie over de betreffende kerk, de tekst die om de kleurenreproductie heen loopt gaat over de kunstenaar en het schilderij.