Gerrit Komrij was enkele decennia lang onze grote promotor van poëzie in Nederland, onder meer door het samenstellen van gezaghebbende verzamelbundels en poëziekalenders. Komrij is nog maar net overleden, of zijn opvolger presenteert zich al op zeer overtuigende wijze met een box met maar liefst zeven cd’s waarop hij Nederlandstalige poëzie uit acht eeuwen voorleest.

Het begon met een opmerking na een opmerking van een luisteraar die Nasr een gedicht van JH Leopold had horen voorlezen tijdens een poëzieavond in Rotterdam. De man bleek een achterneef van de schrijver en zei dat hij het gedicht nu voor het eerst pas echt begreep. Dat effect blijkt voorlezen wel vaker te hebben bij gedichten, en dat bracht Nasr tot dit project.

Acht eeuwen poëzie, acht uur luistergenot. Nasr maakte prima keuzes, al zal elke poëzieliefhebber zijn eigen persoonlijke favorieten ongetwijfeld missen, maar Nasr weet voor een groot aantal mooie verrassingen te zorgen, en door de onberispelijke manier van voorlezen, die zelfs meer dan onberispelijk is, want je wordt meegesleept door zijn stem, (en soms begrijp je inderdaad beter wat de dichter bedoelde) zorgt deze box voor een aanzienlijk stuk meerwaarde.

We laten hier een paar korte gedichten horen – om te beginnen twee van JH Leopold, omdat het daar allemaal mee begon, dan een gedicht van Hendrik de Vries, omdat hij een dorpsgenoot van mij was (De Vries woonde zijn hele leven in Haren) en tenslotte C Buddingh’ vanwege de bedrieglijke oppervlakte van zijn gedichten, en omdat ik van zijn gedichten vaak zo goedgehumeurd raak, ook van dit gedicht.

Hier komt de Poëzie! is een absolute aanwinst, en het is te hopen dat er nog een vervolg op komt met de dichters die volgen op “De Vijftigers en Tijdgenoten” waar de box mee eindigt. Maar met deze voortreffelijk verzorgde box kan iedere poëzieliefhebber vast handenwrijvend gaan klaarzitten!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.