gered uit de oudpapierbak 1 r.k. narayan lawley road
Ik verkeer in de gezegende omstandigheid dat ik met enige regelmaat een blik mag werpen in de oudpapierbak van de plaatselijke rommelmarkt. Daar komen de boeken terecht die onverkoopbaar worden geacht, of dat na een paar jaar ook inderdaad blijken te zijn. Tot mijn niet geringe verbazing blijken daar met grote regelmaat de geweldigste juweeltjes in verzeild te raken, die ik er dan ook meteen weer uit pluk. Voor een gretig lezer als ondergetekende blijkt er vrij veel goud tussen het “oud papier” te zitten. Zoveel zelfs dat ik besloten heb er een rubriek aan te wijden waarin ik de weggesmeten pareltjes aan je voorstel.
Deze week heb ik er onder meer een bundeltje “Poems from East Africa” uitgehaald waar ik een man uit Zimbabwe bijzonder blij mee heb kunnen maken – hij zegt: “Wij hebben vooral een orale traditie, en dit soort boekjes is vrijwel niet te vinden, onze geschiedenis dreigt zo bijna ongezien te verdwijnen als we niet oppassen.” Een mooie redding dus.
En dan was er de onooglijke, in India gedrukte pocket met korte verhalen van R.K. Narayan, een van mijn favoriete schrijvers, en een titel die ik nog niet had. Het boekje ziet er nog perfect uit, hoewel het op een vreemde manier scheef gedrukt lijkt, en het eerste verhaal, het titelverhaal Lawley Road, trekt je meteen al op een mooie manier de geschiedenis van India binnen. Je kunt hier de eerste paar bladzijden lezen.
Op dit moment zijn verschillende uitgevers, naar aanleiding van het succes van Stoner van John Williams en vervolgens onder meer de boeken van Hans Fallada op zoek naar meer schrijvers die nodig “herontdekt” zouden moeten worden. Ik hoop dat ze dan ook eens een wat bredere blik gaan hanteren en eens een boek van Narayan gaan lezen.
De verhalen van Narayan spelen zich vrijwel altijd af in het door hem verzonnen Zuid-Indiase plaatsje Malgudi, dat staat voor de gemiddelde Indiase plaats. Een aantal boeken van hem zijn in het Nederlands vertaald, maar je zult ze tweedehands moeten opspeuren, vrees ik.