Godfried Bomans en Jan Wolkers schreven veertig jaar geleden radiogeschiedenis. Ze verbleven ieder een week in volkomen afzondering alleen op het Waddeneiland Rottumerplaat en ondergingen die week totaal anders. Elke dag konden radioluisteraars tien minuten lang luisteren naar het verslag van de eenzame eilandbewoner, en na een week treurige eenzaamheid van Bomans kon het contrast niet groter zijn toen Wolkers bijna uit zijn voegen barstte van de enthousiaste opwinding.

We konden al eerder in de geschreven dagboeken lezen hoe beide schrijvers buiten die tien minuten hun verblijf op het eiland ervaren hadden, maar het is nog veel leuker, en veel indringender, om te luisteren naar het zesdelige cd-luisterboek dat uitgeverij Rubinstein uitbracht. Daarop zijn niet alleen de tienminuten-uitzendingen te horen, waarin Bomans zich nog redelijk groot hield, maar ook de uitgebreide voor- en nagesprekken, die nog veel verhelderender zijn.

Luister maar eens naar wat Bomans tegen Willem Ruis zegt op de laatste dag. En luister ook eens naar wat Jan Wolkers twee dagen later tegen Ruis zegt op de vraag of hij niet wat meer wil zeggen over hoe hij het alleenzijn ervaart. Hij slaat hier de spijker perfect op de kop als hij het verschil tussen Bomans en hemzelf benoemt. Ik laat hier ook een introductietekstje van Willem Ruis horen, die het programma presenteerde, en die ook de contactpersoon was, omdat die tekst heel mooi illustreert hoe de wereld in veertig jaar tijd totaal is veranderd.

Veertig jaar na dato blijft het een verbijsterende en vaak hilarische luisterervaring – Bomans, een week lang vechtend tegen depressies en eenzaamheid, en als hij voor de microfoon staat toch met de moed der wanhoop wat galgenhumor tentoonspreidend, en Jan Wolkers, die je in zijn spraakwaterval bijna ziét rennen van zeehond naar vogel, spalken en redden, ondertussen op garnalen vissen en zwemmen, de wekker zetten om vooral ook nog een nachtwandeling te maken, en constant met volle teugen genieten.

Van de drie cd’s met Bomans krijg je het regelmatig bijna benauwd en word je zelf bijna depressief als je niet uitkijkt, de daaropvolgende drie met Wolkers geven je een enorme oppepper. Bomans stierf nog geen jaar na zijn eilandavontuur, Wolkers besloot dat hij toch echt geen stadsmens was en ging op Texel wonen.

Als luisterboek is dit onovertroffen, want je krijgt hier de radio-uitzendingen waar het om begonnen was, de voor- en nagesprekken, alle tussendoorgesprekjes (er was regelmatig contact om te kijken of alles goed was), en nog wat los geouwehoer tussen de bedrijven door. Een juweel van een luisterboek dus, want je leeft volledig mee, zowel met Bomans en Wolkers als met Ruis en de ploeg aan de vaste wal. Een pareltje uit de radiogeschiedenis. Een absolute aanrader.

  • Alleen op een eiland – Dagboek van een eilandbewoner – Godfried Bomans en Jan Wolkers op Rottumerplaat – 6-cd-luisterboek – Uitgeverij Rubinstein – ISBN 978-90-5444-331-5

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.