
brandgrens rotterdam - 1930 I 2010
Het hart van de stad Rotterdam werd op 14 mei 1940 verwoest. De twaalf kilometer lange brandgrens omsluit het gebied dat vernietigd werd. Zeventig jaar later werd dat gebied gemarkeerd met vlammen waarin onder meer de dokwerker te herkennen valt. Het boek Brandgrens Rotterdam doet een buitengewoon geslaagde poging de lezer terug te brengen naar een stad die niet meer bestaat.
Dat wordt niet alleen gedaan door foto’s van plekken toen en nu te maken, maar door een breed en boeiend portret van de stad te scheppen zoals hij er in de tien jaar voor het bombardement bijgelegen heeft, en het is vooral een poging om te laten zien hoe hoe die stad lééfde. Een stad middenin de crisis van de jaren dertig, maar ook een stad van doeners die vooruit keken en wilden moderniseren.
Binnen de brandgrens verrees na de oorlog het nieuwe Rotterdam dat een enorm contrast vormt met het Rotterdam van de jaren dertig.
Het boek begint met een prachtig uitwaaierend portret van Rotterdam in de jaren dertig, met veel schitterende, goedgekozen foto’s, maar ook met affiches, krantenknipsels, een pagina met hoedjes uit die tijd, archiefstukken, complete krantenartikelen en nog veel meer. Het levert een uitstekend en fascinerend beeld van Rotterdam op, en het weet vooral ook de sfeer van die jaren goed op te roepen.
Achterin het boek wordt met een aantal collages van foto’s die onlangs gemaakt zijn het contrast tussen toen en nu duidelijk gemaakt. Dat zit hem zeker niet alleen in het contrast tussen de kleurenfoto’s van nu en de sfeervolle zwartwitfoto’s van toen, maar je hebt wel de onweerstaanbare neiging onmiddellijk weer terug te bladeren en de sfeer op te snuiven van een Rotterdam dat voor eeuwig en altijd verdwenen is.
-
Brandgrens Rotterdam 1930 2010 – Uitgeverij Thoth – ISBN 978 90 6868 538 1