de geschiedenis van indische nederlanders
Stoelendans tijdens een feestje bij de familie Bos in Los Angeles, maart 1963. Van links naar rechts Cora Barberaux, Anton Bos (met vlinderdas), Max Dahler (rechts naast Anton Bos), Paula Dahler (met Anton Bos), Elly Wouters en Fiete Tielman (in zwarte blouse).
Familie C Boon. Op de achterste rij, tweede van links, mevrouw Fela Boon-Robinson; rechts naast haar dochter Liesje, daarnaast Jan Boon (later beter bekend onder zijn schrijverspseudoniemen Tjalie Robinson en Vincent Mahieu). Derde van rechts is vader Cornelis Boon. Tjimahi, ca 1917.
Gasten bij de familie Metaal. In het midden Barend Metaal, gekleed in pyjama, een gebruikelijke luchtige dracht voor de namiddag. De zittende Molukse vrouw is zijn echtgenote Clara Metaal-Hukom. De kentekenen op de kragen van de marechaussees werden “bloedvingers” genoemd. Sumatra, ca 1930.
Huiskamer in een dienstwoning. De man links, gekleed in pyjama, is onbekend. In het midden zit Barend Metaal met zoontje Nico. Rechts zijn vrouw Clara Metaal-Hukom. Aan de muur hangt een wandkleed met wajangpoppen, een foto van de vader van Barend Metaal, een foto van zijn moeder en de trouwfoto van Barend Metaal en Clara Hukom. Sumatra, ca 1930.
Als een boek veel foto’s bevat ga ik altijd eerst op mijn gemak die foto’s bestuderen. Ze geven vaak al een goede indruk van de kwaliteit van het boek. De foto’s in De Geschiedenis van Indische Nederlanders zijn fascinerend, niet alleen vanwege het vaak informele karakter van een groot aantal van die foto’s, waardoor je het gevoel hebt dat er een tipje van de sluier van het dagelijkse leven wordt opgelicht, maar ook vanwege de vrolijkheid die er soms afstraalt. Zo kan ik niet genoeg krijgen van de eerste foto hier rechts, die op een feestje is genomen in Los Angeles. Zelden zie je zoveel vrolijke mensen bij elkaar op één foto. Dat is al bijzonder. Maar wat ook bijzonder is, is het feit dat dit boek niet alleen oog heeft voor de problemen en moeilijkheden die de Indische Nederlanders hebben ondervonden. Het beeld is meteen in de foto’s al veel genuanceerder dan we gewend zijn. Na het bestuderen van al die foto’s ga je het boek als vanzelf ook lezen. We komen er hier nog op terug.