
- klassieke kinderboeken the church mice and cat - graham oakley
Sommige kinderboeken zijn onomstotelijke klassiekers, zoals Winnie the Pooh of Wind in the Willows, maar er zijn daarnaast behoorlijk wat sluimerende klassiekers, die door veel mensen gekoesterd worden, maar die bij het grote publiek nauwelijks bekend zijn.
Graham Oakley’s serie over The Church Mouse, wat later de Church Mice werden, en The Church Cat Sampson is zo’n klassieker die eindeloos gelezen en herlezen kan worden. Het knappe van Oakley is, dat zijn tekeningen en teksten elkaar perfect aanvullen. Het zijn in die zin echte boeken.
Je kunt het verhaal niet zomaar voorlezen zonder de tekeningen erbij te laten zien, want die tekeningen voegen niet alleen iets toe, ze geven vaak ook ironisch commentaar op de tekst.
De Kerkmuis Arthur woont alleen in een oude kerk in een klein plaatsje in Engeland, samen met de kat Sampson, die door alle preken die hij gehoord heeft zo vredelievend is dat hij Arthur alleen maar wil helpen als dat nodig is. Arthur is wat eenzaam, en dus haalt hij alle muizen uit het dorp naar de kerk. Ze voeren allerlei kleine klusjes uit (en poetsen de schoenen van de kerkgangers!) en krijgen als tegenprestatie elke week een grote kaas van de pastoor.
In elk boek wordt er een nieuw avontuur beleefd door de muizen en Sampson, waarbij de kat de muizen meestal uit penibele situaties moet redden. Britse humor, teksten en tekeningen die elkaar soms hilarisch aanvullen, en details die perfect kloppen (in elk boek zie je bijvoorbeeld in het begin het plaatsje vanuit een iets ander perspectief, maar het blijkt allemaal precies te kloppen als je de tekeningen naast elkaar legt).
Er valt kortom buitengewoon veel te genieten en veel te ontdekken aan de Church Mice serie. Merkwaardig genoeg zijn lang niet alle delen meer leverbaar – sommige delen zijn alleen maar tweedehands verkrijgbaar tegen krankzinnige prijzen, maar een paar van de leukste delen zijn gelukkig nog gewoon te koop. Een aanrader voor idereen met kinderen, of voor iedereen die van Britse humor houdt.
uit The Church Cat Abroad, waarin Sampson door een filmregisseur ontdekt wordt en hij met twee van de muizen naar een tropisch eiland gaat. Hier zijn ze onderweg naar de boot…
uit The Church Mice Adrift, waarin ze met zijn allen uit de kerk verdreven worden door een troep ratten. Hier zie je hun inventieve poging de ratten uit de kerk te lokken met een drijvend “rataurant” – let op het menu, met onder meer “garbage on toast, earwig in the hole, cock-a-roachy soup, rat-ta-gluey” en “smoked salmonella”. Verdere aanbevelingen: greasy tables, no air conditioning, fuggy atmosphere…
uit The Church Mice At Bay, waarin een vervangende pastoor Sampson naar het asiel laat brengen, waaruit de muizen hem gaan bevrijden. Ook hier zijn de details weer de moeite waard. Op de tekening die hieraan voorafgaat zie je het bordje op de kooi waarin de katten zitten, met de tekst: “Feline Dept. Aggressive: Treatment: Cold baths twice daily until unaggressive”…. Hier het vervolg:
uit The Church Mice At Bay. Let ook hier weer op het bordje op de kooi. Deze honden zijn “Unfriendly” en de behandeling is “Starve until friendly” – uithongeren dus…
- Bestel The Church Mouse hier bij een bekende webwinkel: The Church Mouse
- Bestel The Church Mice in Action bij een bekende webwinkel: The Church Mice in Action
- Bestel The Church Mice at Christmas hier bij een bekende webwinkel: The Church Mice at Christmas
- Graham Oakley’s website