Er is bij Uitgeverij Profiel een opmerkelijk boek verschenen over lijkenhuisjes in Groningen. Opmerkelijk omdat het hier gaat om huisjes die er vanwege een wet in de tweede helft van de negentiende eeuw moesten komen, als noodzakelijk kwaad, zeg maar. Heel ingewikkeld hoefde het niet te zijn, en sommige huisjes zijn dan ook niet meer dan eenvoudige schuurtjes, terwijl er op andere plaatsen echt werk van gemaakt is. Soms werd er een klokketoren boven opgebouwd of leefde een architect zich even volledig uit.

Zo geeft het boek een schitterend overzicht, op bescheiden schaal, van de architectuur in Groningen in al zijn facetten. Juist omdat het in de kern om een simpele ruimte ging is het fascinerend om te zien hoe verschillend de huisjes eruit zien. En soms, zoals bij het huisje dat je hier links ziet, is het huisje zelf niet opmerkelijk te noemen, maar de bomen eromheen geven het wel een bijzondere sfeer.

Het boekje bevat niet alleen veel foto’s waar ik eindeloos naar kan kijken, maar ook veel achtergrondinformatie die soms ontluisterend is, want het huisje in Jukwerd dat je hier links ziet wordt nu door de kunstenaar die de kerk kocht gebruikt als schuurtje. Zo krijg je en passant ook nog regelmatig een stukje Groninger geschiedenis mee. Kleine geschiedenis weliswaar, maar juist daarom intrigerend.

Het boekje is duidelijk met veel liefde en aandacht voor detail gemaakt, en persoonlijk vind ik het erg mooi dat er nu ook aandacht is voor huisjes die normaalgesproken net iets te gemakkelijk aan de aandacht ontsnappen, waar je net iets te gemakkelijk overheen kijkt. Alleen daarom al is dit een fascinerend boek.

  • Pieter de Vries – Het huisje op de begraafplaats – Lijkenhuisjes in Groningen – Uitgeverij Profiel ISBN 90-5294-389-3  € 19,50

zo simpel kan het dus...