Het is voorjaar 1941, de Nederlander Oscar Verschuur is diplomaat in Bern, in het immer neutrale Zwitserland, zijn vrouw Kate werkt in een ziekenhuis in Londen en hun dochter Emma is getrouwd met een Duitser en woont in Berlijn. Oscar krijgt van zijn dochter geheime informatie, en dat gegeven zet alles op scherp in deze oorlogssituatie. Otto de Kat weet niet alleen levende mensen voor ons op te roepen als hij zijn eigen boek voorleest, maar weet ook in tussenzinnen veel te zeggen. We laten hier drie fragmenten horen uit de eerste hoofdstukken – in het eerste fragment laat Oscar zich verleiden, en maakt een vrouw het hof door als een waarzegger haar hand te lezen. In het tweede fragment gaat het terloops even over de Zwitsers, die de Joden aan de grenzen terugstuurden, “moord op afstand”. Het zijn zulke tussenzinnen die het boek bijzonder maken, net als in het derde fragment, dat bijna een beschrijving lijkt te geven van de wellustige manier waarop het laatste kabinet op de kunsten bezuinigd heeft. Waarmee ik alleen maar wil zeggen dat het verhaal aan actualiteit niets lijkt te hebben ingeboet.

Dat verhaal gaat vooral over de krachten die zich tegen de nazi’s probeerden te bundelen, over familieverhoudingen, over mensen, en vooral over wat je doet als je probeert het goede te doen, en hoe ingewikkeld dat kan zijn.

Veder vertel ik niets over het verhaal – ik hou zelf ook niet van “spoilers”. Ik wil alleen zeggen dat het boek geweldig goed geschreven is, met zeer veel scherpe en goedgeformuleerde terzijdes en observaties, en dat het door de schrijver zelf voortreffelijk wordt voorgelezen. Een absolute aanrader.

  • Otto de Kat leest Bericht uit Berlijn – 4 cd luisterboek – Rubinstein ISBN 978-90-47613350

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.