Tien jaar lang had Karel van het Reve een gesproken column bij Radio Wereldomroep. Een van de aardigste literaire verrassingen ooit was de boekuitgave “Luisteraars!”, waarin een groot aantal van die columns gebundeld werd, op een moment dat wij, Karel-liefhebbers, vreesden nooit meer een nieuwe tekst van de betere van het Reve onder ogen te krijgen. Want laat er geen misverstand over bestaan – Gerard was de beroemdste van de twee broers, Karel was met grote voorsprong de beste, prikkelendste en grappigste schrijver van de twee. Dat kun je bij herlezing van zijn werk telkens weer concluderen.

Nu is er opnieuw een buitengewoon aangename verrassing te melden – vierenvijftig van de columns die Karel voor de Wereldomroep zelf voorlas zijn nu verschenen als luisterboek, op drie cd’s, voor een prijs waar je normaalgesproken nog niet één muziek-cd voor zou kunnen kopen. Die opnames zijn een puur genot om te horen – Karel leest ze met zijn onmiddellijk herkenbare stemgeluid perfect voor, op precies de juiste neutrale toon, die de teksten nog grappiger en sterker maken dan ze al zijn. Karel was een onnavolgbare droogkomiek die altijd volledig in de plooi bleef, en dat klinkt in deze columns mooi door.

Van het Reve kan ook ontroeren, als hij bijvoorbeeld praat over Achterwerk en hij uit die kinderrubriek die achterop de VPRO-gids verscheen, een aantal aangrijpende citaten voorleest, en hij weet uit te leggen waarom die teksten zo goed zijn. Karel is als altijd helder en duidelijk, en hij komt ook altijd met verrassende standpunten die je, ook als je het niet met hem eens bent, aan het denken zetten. Dankzij deze drie cd’s leeft Karel ook weer een beetje, en het raakt me om de schrijver zijn eigen teksten te horen voorlezen. En ik moet daarnaast bekennen dat ik met grote regelmaat uitbundig in de lach schoot. Wat dat betreft werken de voorgelezen columns aanmerkelijk sterker dan de gedrukte teksten die je in stilte zelf kunt lezen.

  • Karel van het Reve leest Luisteraars! – Uitgeverij GA van Oorschot ISBN 9789028260009