Twee geliefden die al bijna dertig jaar samen zijn nemen vier maanden vakantie van elkaar. Liefdeslied van een reiziger is het verhaal van de man, Ruben, die met een kat in zijn auto naar het zuiden rijdt met de bedoeling van alles te gaan doen wat je niet doet als je in een relatie zit. Dat loopt allemaal anders, waardoor het een boek wordt dat gaat over relaties, over betrokkenheid, over liefde, over eenzaamheid en depressies, over familiebanden, en zijdelings ook over het verkennen van grenzen, over het leven als kunstenaar, over zelfmoord en zelfs over autorijden.

Dat klinkt allemaal nogal zwaar, maar Meester weet, springend van heden naar verleden, het verhaal altijd licht te houden, terwijl ondertussen de zware kant van het leven tegelijk alle aandacht krijgt. Ruben besluit in het zuiden van Europa toch een andere richting te kiezen en zet koers naar Letland, maar komt uiteindelijk in Denemarken terecht waar hij zijn halfbroer ontmoet. Alles loopt anders dan gepland, maar uiteindelijk wordt er gekozen voor betrokkenheid, aandacht en liefde voor de ander. Tussendoor zijn er wat toevallige ontmoetingen geweest met mensen die Ruben’s leven onnadrukkelijk op een ander spoor zetten. En de belangrijke mensen in zijn leven worden mooi geportretteerd – zijn opa, een man op een boerderij in Frankrijk die hem onderdak verschafte toen hij een jaar of twintig was, maar ook de Deense vader die zijn Nederlandse moeder zwanger maakte voor hij verdween. Zo wordt er bijna terloops een intrigerend leven geschetst aan de hand van sleutelpersonen en gebeurtenissen.

Mariët Meester schreef al een hele reeks voortreffelijke romans en nonfictieboeken, maar bleef tot nu toe wat in de marge van het literaire leven. Hopelijk breekt ze met dit prachtige en overtuigende boek eindelijk door naar een groot publiek.