We hebben hier al eerder geschreven over de verschillende boeken van Mariët Meester, onder meer over haar boek over Roemenië, over haar roman De Volmaakte Man en over De Overstroming. Nu is haar eerste officiële roman Sevillana opnieuw uitgebracht op een opmerkelijke manier. Sevillana is een roman die door lezers hoog gewaardeerd werd, wat je onder meer kon zien aan de staat van bibliotheekexemplaren. Zo langzaamaan zijn ze allemaal afgeschreven omdat ze van intensief gebruik uit elkaar vielen. Toch zag de uitgever er blijkbaar geen brood in om het boek opnieuw uit te brengen. Meester is typisch zo’n schrijfster die maar langzaam terrein wint. Haar publiek lijkt ongemerkt wel steeds groter te worden, maar echt beroemd is ze nog steeds niet. Soms denk ik dat het gewoon wachten is op die toevallige toevalstreffer, zoals de onverwachte boeken die Siebelink of Bernlef ineens beroemd maakten.

In Sevillana ondergaat een jonge vrouw de paasweek in Sevilla. Ze vindt daar niet wat ze zoekt en begint een voetreis met de zigeuner die haar eerder een ezeltje verkocht. Het is een verhaal over de speurtocht naar diepgang, over het verschil tussen denken en doen, over vrijheid, over cultuur en natuur, over passie en nog veel meer. Een boek dat in 1990 uitkwam, maar dat nog steeds staat als een huis.

Het werd uitgegeven op een opvallende manier, bij uitgeverij Auteursdomein, waar het gedrukt wordt als jij het bestelt. Printing On Demand dus, de ideale manier om aan het lange staartprincipe tegemoet te komen. De prijs is overigens verbluffend laag – € 12,50. Het is een mooie manier om een boek een nieuw leven te gunnen.


 

De lange staart

Chris Anderson, de hoofdredacteur van het online tijdschrift Wired schreef een intrigerend boek met de titel De Lange Staart, met als ondertitel Hoe eindeloze keuze een ongelimiteerde vraag creëert. Hij beweert dat tegenwoordig niet alleen de grote hits en bestsellers geld opleveren, maar dat juist vanwege de mogelijkheden van internet allerlei boeken en platen herontdekt worden. Mensen tippen elkaar, gaan op zoek en vinden bij een van de vele tweedehands boekwinkeltjes op internet boeken waar ineens weer vraag naar is. Cd’s worden op de langere termijn zo een groot verkoopsucces, net als obscure Bollywoodfilms of curieuze documentaires. De markt voor moeilijk verkrijgbare boeken blijkt dan groter te zijn dan die voor boeken die gewoon in de winkel staan, gewoonweg omdat ze op internet ook te vinden zijn. Je hoeft geen genoegen meer te nemen met de stapels naast de kassa, en alleen de nieuwste boeken of cd’s, je speurt gewoon door tot je vindt wat jij echt leuk vindt, en als je goed speurt blijkt er een wereld voor je open te gaan.

Lees meer over de lange staart in het weblog dat Chris Anderson speciaal rond zijn boek maakte.