Norwegian Wood van de Beatles begint met de zinnen “I once had a girl, or should I say: she once had me”. Dat liedje triggert het geheugen van een Japanse dertiger in een vliegtuig dat landt op het vliegveld van het Duitse Hamburg. Zo begint het boek Norwegian Wood van Haruki Murakami, een modern meesterwerk uit 1986, dat door die duik in het geheugen en het verleden enigszins doet denken aan Proust (waar het geheugen onvrijwillig werd geactiveerd door een koekje in de thee te dompelen), maar Murakami staat met beide voeten in onze tijd en in onze wereld, waarin verschillende culturen naast en door elkaar bestaan, maar waarin mensen nog steeds ongelukkig zijn, zelfmoord plegen, uit elkaar gaan en moeizaam leven.

Zo is de hele wijde wereld in dit boek aanwezig – de muziek van de Beatles, westerse jazz, alcohol, maar ook de kleine intieme dagelijkse wereld – de liefde, eenzaamheid en de weemoed die daarbij hoort. Murakami schreef een meeslepend en vaak aangrijpend boek dat enige aandacht van de lezer vraagt, want er wordt veel in gefilosofeerd, er worden veel diepzinnige gesprekken gevoerd en lange brieven geschreven. Het boek gaat dan ook nog eens over de geheimen van het geheugen en het vergeten. Een onverfilmbaar boek, maar een ideaal luisterboek, dat naar aanleiding van de verfilming (die met gemengde recensies ontvangen werd) opnieuw is uitgebracht. Cees van Ede is bovendien de ideale voorlezer.
We laten twee fragmenten horen uit het eerste hoofdstuk, fragmenten die ons al meteen meekregen. Zeker na het tweede fragment denk ik: okee, kom maar op met je verhaal! En dan kun je je verheugen op twaalf uur en drie kwartier luisteren. Heerlijk.

  • Haruki Murakami – Norwegian Wood – 10-cd luisterboek voorgelezen door Cees van Ede – Rubinstein – ISBN 978-90-478-0318-4

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.