Schrijver A.L Snijders zijn eigen Zeer Korte Verhalen te horen voorlezen is al een buitengewoon genoegen, maar hier worden ze ook nog eens optimaal gepresenteerd in een subliem gebonden boek, waarin achterin de cd te vinden is waarop je Snijders de dertien verhalen hoort voorlezen, afgewisseld door de pianomuziek van Federico Mompou, gespeeld door Marcel Worms.

De verhalen zijn zorgvuldig gekozen op het thema “muziek en stilte” en bovendien begint de cd met een verhaal over een tocht naar Barcelona, om de muziek van Mompou te beluisteren, gespeeld door de componist zelf. Het slotverhaal maakt de cirkel perfect rond, maar onderweg hebben we in die ultrakorte verhalen al zoveel magnifieke en subtiele, humoristische, filosofische, observatorische of anderszins rake oneliners langs horen komen dat de glimlach al niet meer van ons gezicht te branden is.

Daar komt bij dat je extra geniet als je het boek erbij pakt, niet alleen om mee te lezen, maar om ondertussen te genieten van de schitterende tekeningen die Peter van Straaten maakte, en wederom, als altijd bij uitgever Afdh, de sublieme vormgeving van het boek te bewonderen. Een klein juweeltje waaraan werkelijk alles klopt. Een klein Gesamtkunstwerkje, een gezamenlijke compositie van schrijver, componist, pianist, tekenaar en boekvormgever. Subliem.

  • AL Snijders – De hartslag van de aarde – Dertien zkv’s over muziek en stilte – tekeningen Peter van Straaten, muziek Federico Mompou, piano Marcel Worms –  met lees- en luistercd – AFdH – ISBN 978-9072-603319

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.