Josse de Pauw is een Vlaamse acteur die zich een tijd geleden ontpopte als een buitengewone, zeer getalenteerde schrijver, die in de bundel Werk een reeks opmerkelijke verhalen, dagboekfragmenten, notities en beschouwingen optekende. Die teksten inspireerden gitariste Corrie van Binsbergen om er muziek bij te schrijven en met haar band en Josse de Pauw werd er op 18 mei 2005 een opname gemaakt in het Bimhuis in Amsterdam.

De humor, de zelfspot, de scherpte en de magnifieke stijl van De Pauw komen nog beter tot zijn recht met de begeleiding van de band van Van Binsbergen, die in drie trio’s is te verdelen: het improvisatietrio, dat bestaat uit Tobias Delius op tenorsax en klarinet, Wilbert de Joode op bas en de onvolprezen Alan “Gunga” Purves op percussie, het strijktrio, met Tineke de Jong op viool, Baptist Kurvers op altviool en Marjolein Meijer op cello, en tenslotte het “brug”trio, met Jan Willem van der Ham op fagot en altsax, Albert van Veenendaal op piano en Corrie van Binsbergen op gitaar.

Het resultaat – een combinatie van literatuur en muziek – is niet geheel uniek, maar door de aanpak van Van Binsbergen, die feilloos het werk van De Pauw blijkt aan te voelen en exact de juiste ondersteuning en net dat beetje meer biedt, overstijgt het zowel literatuur als muziek – de muziek maakt de teksten sterker en andersom. Een toch wel uniek huwelijk dat spannend is en verbazend goed uitpakt.

Luister hier naar een paar fragmenten: