Frans Kellendonk’s Mystiek Lichaam kunnen we zo langzaamaan wel als een klassieker in de Nederlandse literatuur beschouwen. Het is een pittig verhaal uit de tijd dat Lubbers premier was en het gezin weer de hoeksteen van de samenleving diende te worden. Kellendonk voerde een gezin op met een vader, de hoofdpersoon van het boek, Gijselhart, een man zonder veel gevoel en een treiteraar bij uitstek. Zijn dochter Magda alias “Prul” zwerft van de ene exotische minnaar naar de andere en is Bewust Ongehuwde Moeder, maar wel een zonder ook maar een greintje verantwoordelijkheidsgevoel. Zoon Leendert tenslotte is een seropositieve homofiele kunsthandelaar die niet altijd even netjes zaken doet.

Door de scherpe ironie van Kellendonk en de humor die niet altijd door iedereen begrepen werd is hem merkwaardig genoeg naar aanleiding van dit boek antisemitisme en homofobie verweten, maar ik vrees dat we dat toch echt moeten toeschrijven aan een gebrek aan gevoel voor humor bij de verwijtende lezer. Kellendonk was zelf overigens homofiel. Maar dat terzijde.

Mystiek Lichaam wordt hier voorgelezen door dichter/schrijver en bewonderaar van Kellendonk’s werk Ilja Leonard Pfeijffer, en de mp3-cd wordt geleverd in een boek met begeleidende teksten van Rick Honings en Jaap Goedegebuure. Een voorbeeldige uitgave dus. Eén kleine waarschuwing: de mp3-cd bevat acht uur aan luistermateriaal, maar kan niet in een gewone cd-speler worden afgespeeld.

Luister hier naar een paar willekeurige fragmenten: