Willem Wilmink zou dit jaar tachtig zijn geworden, maar ook na zijn dood is zijn werk nog steeds volop in de belangstelling. Jacques Klöters voegde er nog iets heel moois aan toe – een boek met persoonlijke herinneringen aan Wilmink, aangevuld met maar liefst twee cd’s waarop de stem van de meester zelf nog weer een keer te horen is.

Wilmink zingt hier zijn eigen liedjes, vaak op zelfverzonnen melodieën die afwijken van de melodieën die later aan die liedjes werden gekoppeld, en waarmee ze bekend werden. Hij begeleidt zichzelf daarbij op de accordeon, en hoewel Wilmink misschien geen groot zanger was, was hij wel een oprecht zanger, waardoor die liedjes altijd op zijn minst aandoenlijk en vaak ronduit ontroerend klinken als hij ze zelf zingt. Hier een kort voorbeeld:

Maar Wilmink was ook docent en hij maakte bloemlezingen van poëzie waar soms met verbazing op gereageerd werd, omdat bijvoorbeeld Kouwenaar ontbrak. Hij vond dat zelf heel goed te verantwoorden. Luister maar, uit een interview waarin hij onder meer wordt vergeleken met Pierre Jansen, de man die in de jaren zestig en zeventig de beeldende kunst voor het grote publiek aantrekkelijk wist te maken. Wilmink wou hetzelfde met gedichten doen:

En Wilmink had ook duidelijke ideeën over het schrijverschap, en hoe je zo duidelijk mogelijk moest schrijven.  Ook hier weer een fragment uit een radioprogramma waarin Wilmink geïnterviewd werd.

Anderhalf uur Willem Wilmink, pratend en zingend. Ik moet zeggen, dat was een onverwacht genoegen. Ik hield al erg van de gedichten en liedjes van Wilmink, maar als je hem in die Achterhoekse tongval hoort praten en zingen, dat is werkelijk onweerstaanbaar. Zoals ik al eerder zei: aandoenlijk en soms ontroerend, maar vaak ook gewoon heel erg grappig. De herinneringen die Klöters optekende zijn daarbij ook nog eens erg mooi – duidelijk met liefde opgetekend. Een aanrader.

  • Jacques Klöters – Visite uit de hemel – Herinneringen in woord en geluid aan Willem Wilmink –  boek met 2 cd’s – Rubinstein -. ISBN 9789047621836
  • Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: Visite uit de hemel