groot verhalenboek van maastricht - sprokkels uit het archief
Het Groot Verhalenboek van Maastricht bestaat uit verhalen die geschreven zijn door medewerkers en vrijwilligers van het Maastrichtse archief. Deze zogenaamde archiefsprokkels verschenen oorspronkelijk in het Maastrichtse gratis huis-aan-huisblad De Maaspost. De archivarissen en vrijwilligers kozen zelf de interessantste verhalen uit die ze in de loop e der jaren in het archief waren tegengekomen, en dat leverde een aantal bijzondere vondsten en een zeer gevarieerd boek op met vijftig verhalen over grotten, over de miserie van een onwettig kind, over smokkelaars, een verdwenen brugboog, maar ook over de bezoeken die Tsaar Peter en Karl Marx aan Maastricht, over een vroedvrouw die een heks was, stinkende “secreten”, over een geneeskundig pionier, een katholieke zakenman die een groot neon kruis op zijn fabriek liet zetten, een pastoor die verbannen werd, het oudste café en nog veel en veel meer.
Zo levert dit fraaigeïllustreerde boek een heerlijke dwarsdoorsnede op van de kleinere geschiedenis van Maastricht. Het beeldmateriaal komt in dit boek uiteraard ook veel beter tot zijn recht dan in een krantje. En dat beeldmateriaal is soms verrassend, maar ook altijd goed gekozen. Soms, zoals hiernaast, draait een sprokkel ook volledig om het beeld. Want een luchtfoto uit 1748? Dat is wel erg onwaarschijnlijk. In dit boek kom je erachter wat de foto echt laat zien.
En zo leverde een simpele rubriek in een huis-aan-huisblaadje een heerlijk blader- en leesboek op met de mooiste pareltjes uit de Maastrichtse archieven. Het idee was heel simpel – laat de medewerkers van het archief vertellen over wat zij zelf als de leukste vondsten uit hun archief beschouwen. Dat idee alleen al was een gouden vondst. Het boek dat met deze pareltjes is samengesteld is niet alleen voor Maastrichtenaren een aanrader.
-
Groot Verhalenboek van Maastricht – Sprokkels uit het archief – Walburg Pers / Regionaal Historisch Centrum Limburg – ISBN 978-90-5730-653-0
Een gids met een flambouw staat voor de ingang van het museum in de berg. Op het bordje staat “Tout visiteur a le droit de visiter la salledu Mosasaurus etc, S’adresser aux guides.” (iedere bezoeker heeft het recht om de zaal van de Mosasaurus enz te bezoeken. Wend u tot de gidsen. Ansichtkaart van rond 1900.