Toen ik nog maar net kon lezen heb ik de boeken van CS Lewis over Narnia verslonden. Voordat ik acht was had ik ze alle zeven gelezen, en ze maakten zoveel indruk dat ik ze veel later, na mijn dertigste, nog een keer opzocht. Ze waren toen in de Nederlandse vertaling alleen nog antiquarisch te vinden, maar in het Engels behoren ze tot de klassieke kinderboeken, en ze bleken nog steeds in druk te zijn. De hernieuwde kennismaking ging met gemengde gevoelens gepaard.

De boeken gaan over typisch Engelse kinderen die via allerlei routes (in het eerste boek via een diepe kleerkast, in een volgend boek via een schilderij) terecht komen in het land Narnia, waar een slechte heks een eeuwige ijstijd heeft ingezet en het land terroriseert. Het is een spannend fantasy-verhaal, met sprekende dieren en fabelfiguren waarin de kinderen met hulp van de leeuw Aslan het land Narnia uit de klauwen van de boze heks redden. Zelf komen ze tenslotte op de troon terecht als koningen en koninginnen. Gewoon leuke, spannende en ook knusse kinderboeken dus.

Toch hield ik er bij die tweede lezing een beetje rare bijsmaak aan over, want de christelijke symboliek ligt er steeds wel héél erg dik bovenop. Zo wordt Aslan, de leeuw die “het Goede” representeert, zelfs op een offersteen gedood, om het land te kunnen redden. Feitelijk blijkt het hier dus om bekeringsboeken te gaan.

De schrijver CS Lewis was een Engelse professor die zich pas op latere leeftijd tot het christelijke geloof bekeerd heeft. Bekeerlingen lijken vaak nog een graadje fanatieker dan gelovigen die gewoon altijd al gelovig waren, en dat “roomser dan de paus”-effect proef je eigenlijk door al die boeken heen. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik het als kind absoluut niet storend vond, en ik toendertijd zelfs die link niet legde. En geholpen heeft het in mijn geval ook niet, want op mijn twaalfde ben ik definitief van mijn geloof gevallen.

Ik ben nu wel erg nieuwsgierig naar de verfilming van het eerste boek (The Lion, The Witch and the Wardrobe) die met kerst in Nederland in première gaat. Ik hoop uiteraard dat het gewoon een leuke spannende film is geworden, en geen EO-vehikel. Want als de film succes heeft kunnen we nog zes vervolgdelen verwachten…

  • The Lion, The Witch and the Wardrobe

  • The Magician’s Nephew

  • The Horse and his Boy

  • Prince Caspian

  • The Silver Chair

  • The Voyage of The Dawn Treader

  • The Last Battle