Goed nieuws is over het algemeen hetzelfde als “geen nieuws”. Dat kunnen we dagelijks in alle kranten en op tv constateren. Voor het goede nieuws moet je achterin de krant zijn, en je moet vooral goed tussen de regels door kunnen lezen en veel oud nieuws in je achterhoofd houden. Want nieuws is soms ook goed nieuws als je het vergelijkt met vorige situaties.

Zo zijn we op dit moment geneigd te denken dat er veel meer oorlog is over de hele wereld dan een tijd geleden, terwijl dat feitelijk juist niet zo is. Ook neemt de honger af, zijn de straten schoner, is de lucht schoner en neemt kindersterfte af. Dat is allemaal aantoonbaar goed nieuws, en het is prettig als al dat goede nieuws een keer bij elkaar gepresenteerd wordt, los van de waan van de dag.

Simon Rozendaal werkte onder meer mee aan een aantal wetenschapsprogramma’s op tv, zoals Noorderlicht van de VPRO en Nieuwslicht van de VARA. Hij is daarnaast ook wetenschapsjournalist bij Elsevier. In 2007 verscheen van hem Het Grote Goed Nieuws Boek, waarin hij onder meer een aantal “kort-door-de-bocht”-redeneringen op een rij zet, samen met wat aperte leugens, die worden afgezet tegen de wetenschappelijk onderbouwde werkelijkheid.

Dat levert wat schokkende feiten op, zoals de verkettering van bestrijdingsmiddelen, met name DDT, dat geheel te wijten is aan één boek dat op het juiste moment verscheen, maar dat wel een erg eenzijdig beeld schiep van de kwalijke kanten van bestrijdingsmiddelen. Dat DDT (dat de kop van jut werd) ook positieve effecten had werd totaal verzwegen. Zo is malaria dramatisch teruggedrongen dankzij DDT. Het zwartwitbeeld wordt in dit boek in ieder geval een beetje bijgekleurd, zonder dat er wordt doorgeslagen naar de andere kant.

Zo geeft Rozendaal op meerdere fronten op een verfrissende manier tegengas bij al het slechte nieuws waarmee we dagelijks geconfronteerd worden, waarbij ik me er onder het lezen regelmatig op betrapte dat de vooroordelen over bepaalde zaken behoorlijk diep zitten. Als het over medicijnen gaat hebben de negatieve berichten over het algemeen bijvoorbeeld veruit de overhand. Een boek tégen medicijnen en de farmaceutische industrie verkoopt altijd goed, terwijl we ons nauwelijks realiseren dat we zonder medicijnen wat betreft gezondheidszorg nog steeds in de middeleeuwen zouden leven.

Het Grote Goed Nieuws Boek is een prikkelend boek dat je weer even goed wakker schudt op verschillende terreinen, en dat notabene doet met positieve verhalen, die ook nog eens wetenschappelijk onderbouwd zijn. Niet voor doemdenkers dus.

  • Simon Rozendaal – Het Grote Goed Nieuws Boek – Uitgeverij Contact – ISBN 978-90-254-2517-3