
honderd jaar knie-olifanten
Circus Knie en olifanten, die horen al honderd jaar bij elkaar. Hoe lang dat nog zal duren is de vraag, want wilde dieren en circussen gaan in onze tijd niet goed meer samen. Daarom is het goed dat de geschiedenis van de Knie-olifanten nu in een werkelijk fabelachtig mooi boek is vastgelegd, met ontzettend veel beeldmateriaal, van posters en programma’s tot heel erg veel foto’s toe. Je kunt de resterende olifanten nu vinden in Knie’s Kinderzoo.
Wat het boek fascinerend maakt is de totale geschiedenis, waarbij duidelijk wordt dat het honderd jaar geleden anders ging dan nu, en ook verteld wordt hoe het ging. In beeld en verhalen krijg je zo een fascinerende geschiedenis te zien van een circus, van een circusfamilie, en van alle olifanten die in die honderd jaar voor dat circus gewerkt hebben.
Al die olifanten worden met naam genoemd, maar zeker de eerste helft van het boek kun je niet anders dan met gêne doorbladeren, want al die aangeklede olifanten die de meest vreemde kunstjes moesten leren, dat is toch echt gelukkig verleden tijd, mogen we wel zeggen. Maar ook geschiedenis. Merkwaardige, bijzondere geschiedenis, waardoor dit toch een intrigerend boek is geworden.
- 100 Jahre Knie-Elefanten – Scheidegger & Spiess – ISBN 978-3-85881-677-1
- Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: 100 Jahre Knie-Elefanten

Circus Knie, affiche uit 1925.

Charles Knie (1888–1940), eerste vertegenwoordiger van de circus-dynastie, die zich met de olifantendressuur bezig hield, met Dicky, Queeny en Rosa, 1929. © Circus-Knie-Archief

Rolf Knie senior tijdens de voetverzorging van zijn beschermeling, rond 1940. © Circus-Knie-Archief

Mars van Knies olifanten naar het Bundeshaus in Bern, rond 1930. © Stadsarchief Bern