steve sabella the parachute paradox
© Steve Sabella
The Parachute Paradox van de Palestijnse fotograaf en kunstenaar Steve Sabella is niet een boek dat je zomaar op een zondagmiddag even wegleest. Ik laat je hier de eerste vier pagina’s van het boek lezen, waarin Sabella beschrijft hoeveel moeite het hem kost om het vliegtuig vanuit Israël te nemen naar zijn familie in Zwitserland. Je weet, als je die vier bladzijden gelezen hebt, meteen ook waarom het boek The Parachute Paradox heet, en je weet waarschijnlijk ook waarom ik het niet meer kon wegleggen.
Sabella beschrijft in het boek onder meer een aantal fotoprojecten waar hij aan gewerkt heeft en situaties waar hij in terecht kwam door opdrachten die hij als fotograaf voor de Verenigde Naties uitvoerde.
Zo beschrijft hij onder meer ergens de belegering van Betlehem door het Israëlische leger, die niet alleen een kerk waar vermoedelijke terroristen zich zouden schuilhouden volledig van de buitenwereld hadden afgesloten, maar ook de volledige wijk eromheen. Scherpschutters hadden meteen al de eerste dag de geestelijk gehandicapte klokkenluider, die niet begreep wat er aan de hand was, doodgeschoten, en deze man en anderen lagen daar, en mochten van de bezetters niet worden weggehaald. Toen Sabella na afloop (na ruim een maand, toen iedereen zo ongeveer uitgehongerd en uitgedroogd was) foto’s kwam maken zag hij in de wijk ook een totaal verwarde man die iedereen aanklampte om zijn verhaal te doen.
Hij bleek in een huis te wonen met zijn moeder, kinderen en andere familie. Het leger was onaangekondigd binnengevallen en voordat ze wisten wat er gebeurde waren de moeder en de broer van de man doodgeschoten, en zaten de kinderen doodsbang in de keuken. Weghalen van de doden, die daar in hun eigen bloed op de bank lagen, mocht niet van de legercommandant die letterlijk zei “over my dead body”. De baard van de man, die drie dagen vergeefs had lopen bellen om hulp omdat zijn kinderen steeds hysterischer werden, ook door de aanhoudende helikopters en het voortdurende schieten, was in een paar dagen van zwart wit geworden.
Sabella zegt dat hij dit verhaal nooit meer kwijt zal raken, en hij heeft helaas meer van dit soort verhalen. Hij woont momenteel in Berlijn, en hij probeert steeds opnieuw in gesprek te komen met Joodse Israëliërs, ook voor fotoprojecten, maar dat leidt soms tot verbijsterende verhalen. Hij blijkt bijvoorbeeld regelmatig de eerste Palestijn te zijn die een Jood, die al veertig jaar in Israel woont, ooit gesproken heeft. De gesprekken met Joden zijn voor hem altijd moeizaam, het is altijd op eieren lopen, en pas als je dit boek gelezen hebt weet je hoe moeizaam moeizaam kan zijn, zelfs voor mensen die oprecht gewoon contact willen.
Ik laat je hier ook nog de laatste anderhalve bladzijde van het boek lezen, omdat Sabella daarin heel goed duidelijk maakt wat hij van de huidige situatie vindt. En als je het boek gelezen hebt is dat een behoorlijk mild standpunt.
The Parachute Paradox is misschien wel het indrukwekkendste boek dat ik ooit gelezen heb over het Palestijns-Joodse conflict. Een boek om voorzichtig en in stukjes te lezen en goed tot je door te laten dringen.
Sabella is ook nog kunstenaar, dus het boek is ook nog eens magnifiek vormgegeven en in een beperkte oplage van 1250 genummerde exemplaren verschenen. Maar dat, en de lage prijs, zijn niet de belangrijkse reden om het boek aan te schaffen – dat zijn toch echt de indringende verhalen van Sabella.
- Steve Sabella – The Parachute Paradox – Kerber Art – ISBN 9783735603050
- Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: The Parachute Paradox