Midas Dekkers is bioloog, en hij schrijft boeken over biologische onderwerpen, maar hij doet dat op een manier die het ook voor de geïnteresseerde leek erg leuk maakt. Hij vertelt schijnbaar achteloos een verhaal, doorspekt met goed gedoseerde grappen, waardoor je als luisteraar altijd bij de les blijft, en vertelt tussen neus en lippen door de meest boeiende verhalen over poep en pies.

Want daar gaat dit boek, De kleine verlossing of de lust van ontlasten, over. Over iets dat we allemaal elke dag doen, maar waar we het eigenlijk nooit over hebben – poepen. Dekkers verstaat de kunst daar op een vrij achteloze manier bijna aan voorbij te gaan, nadat hij in het begin heeft geconstateerd dat het vreemd is dat poepen in onze cultuur vrijwel taboe lijkt, en daar verder op een gewone, leuke manier over te vertellen.

Het is bijna bedrieglijk simpel, zoals hij het doet, want doordat hij zo achteloos vertelt (we hebben het hier over het luisterboek, waarin Midas Dekkers zijn eigen boek voorleest, en dat is wel tien keer zo leuk als het boek zelf lezen) lijkt het alsof hij alles ter plekke verzint en het gewoon uit zijn mouw schudt, terwijl je je aan het eind van de rit toch realiseert dat hij alles wel zo’n beetje bij de kop heeft gehad, en dat je een behoorlijk uitputtende behandeling van het ontlasten hebt gehoord. Zeer leerzaam, zeer onderhoudend, en vooral ook heel erg grappig.

Een alledaags onderwerp, dat veel veelzijdiger is dan je ooit gedacht had. Een absolute aanrader!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.